jak dodac 3 kinkiety do istniejacego nieaktywnego wlacznika?

Domowe prace związane z prądem mogą być bardzo niebezpieczne. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat instalacji elektrycznych począwszy, od wymiany kontaktu po podłączenie prądu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

dowskichris
Początkujący
Początkujący

jak dodac 3 kinkiety do istniejacego nieaktywnego wlacznika?

Post autor: dowskichris »

witam wszystkich,

chce dodac 3 kinkiety (wlaczane jednoczesnie) do mojej instalacji. wlacznik dwuklawiszowy z 1 klawiszem wolnym juz mam na scianie wiec mam kilka pytan:
1. jaki kabel prowadze z rozdzielni (1) do wlacznika (2)? 3x1.5 mm?
2. jaki kabel prowadze z wlacznika (2) do puszki rozgaleznej o ile taka potrzebuje lub bezposrednio do kinkieta (3)? 3x1.5 mm?
3. ile kabli 3x1.5 mm wyprowadzam z puszki rozgaleznej? czy 3 sztuki do kazdego kinkietu czy 1 kabel i na nim lacze wszystkie 3 kinkiety szeregowo? pytanie: w jaki sposob? czy przecinam kabel w kazdym kinkiecie i prowadze odcinki pomiedzy kinkietami czy robie jakas petle na kablu zeby podlaczyc kinkiet?
z gory dziekuje za podpowiedzi.
pozdrawiam i zycze wesolych swiat.

moja instalacja:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0bb ... 09770.html

elpapiotr

Re: jak dodac 3 kinkiety do istniejacego nieaktywnego wlaczn

Post autor: elpapiotr »

Witam.

Według tego rysunku/schematu instalacji jest wszystko OK, pod warunkiem, że rysunek przedstawia to, co jest lub ma być.
Połączenia można wykonać pod wyłącznikiem 2 i pod lampkami nr 3, 4 i 5, bez zastosowania dodatkowych puszek, jeżeli jest taka możliwość (i miejsce)

dowskichris
Początkujący
Początkujący

Post autor: dowskichris »

dzieki za odpowiedz. w jaki wiec sposob robie polaczenie pod kinkietami? zlaczkami samozaciskowymi? czy moze wkladam do kostki podwojne kabelki z 2 kierunkow pomiedzy kinkietami??
no i kolejne pytanie: czy we wlaczniku (2) mam napiecie pod obydwoma klawiszami, bo jesli tak to chyba nie potrzebuje ciagnac kabla z rozdzielni (1) do wlacznika? (2)

elpapiotr

Post autor: elpapiotr »

Witam.
dowskichris pisze:no i kolejne pytanie: czy we wlaczniku (2) mam napiecie pod obydwoma klawiszami, bo jesli tak to chyba nie potrzebuje ciagnac kabla z rozdzielni (1) do wlacznika? (2)
Proszę nie mylić pojęć - co to znaczy obecność napięcia pod obydwoma klawiszami ? Gdyby tak było, zwarcie nie uniknione, a tu nie o to chodzi. Chodzi o to, że jeżeli rzeczywiście jest napięcie 230V pod wyłącznikim nr 2 (faza i "zero/N/PEN"), wówczas nie ma potrzeby prowadzić osobnego przewodu od rozdzielnicy. Taka sytuacja jest spotykana współcześnie, przy wykonywaniu instalacji bezpuszkowych, a czy Kolega tak ma ? Jeżeli nie, potrzeba dla nowych kinkietów przewodu z drutami L, N, PE, a te można uzyskać z rodzielnicy (L z wyłącznika nr 2)
Połączenia pod kinkietami robi się za pomocą np. złączek zaciskowych, gdy jest wystarczająca ilość miejsca pod nimi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje elektryczne”