Witam
Wybudowałem lane fundamenty do poziomu zero otaczającego terenu. Izolacja pozioma i budowa 5 bloczków wyniesione ponad poziom terenu. Planuję teraz "pomalować" na czarno z obu stron(izolacja przeciw wnikaniu wilgoci we wnętrze bloczków i wyżej) potem planuję od zewnątrz folia i twardy styropian fundamentowy z obu stron. Na koniec planuję wrzucić w tak przygotowaną podmurówkę tak kilkadziesiąt metrów sześciennych piasku aby uzyskać odpowiedni poziom, który pod wpływem wilgoci (zima, wiosna)piasek równomiernie osiadł. Moje pytanie jest następujące czy mogę to tak zostawić odkryte na zimę tj. ścianki zabezpieczę przed wnikaniem wody między folię i styropian ale czy wnętrze tj piasek i być może woda nie rozsadzi mi wybudowanych ścianek pod wpływem mrozu.
Waldek
proszę o rady.
Zasypanie podmurówki piaskiem na zimę
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: Zasypanie podmurówki piaskiem na zimę
Nie jest mi znany przypadek rozsadzenia tak przygotowanego stanu zero, pod warunkiem zasypania również pachwin na zewnątrz budynku. Dodam, że należy wykonać jeszcze jedną izolację poziomą pomiędzy ścianami parteru, a stanem zero, która następnie powinna łączyć się z izolacją pod posadzkami parteru, by w ten sposób odciąć przeciwwilgociowo, cały budynek.