Jaki kolor drzwi?
Jaki kolor drzwi?
Mam pytanie czy kolor drzwi trzeba dobierać do koloru drewnianych okien czy podłogi? Jak łączyć gatunki drewna ?
tosia04
-
Sztuka Wnętrz
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: Jaki kolor drzwi?
Kolor drzwi może być taki jak kolor parkietu. Jest to szczególnie efektowne przy ciemnych parkietach z drewna egzotycznego. Drewniane okna sa waznym elementem wnetrza - nie oznacza to jednak, ze drzwi powinny koniecznie być z tego samego gatunku drewna. Nalezy bardziej pamietac o odcieniu drewna gdyz ramy okienne zawsze wydaja sie ciemniejsze (widzimy je pod swiatlo). Natomiast meble i drzwi z identycznego drewna widzimy w bezposrednim oswietleniu. Mysle, ze rozne gatunki drewna mozna ze soba laczyc. Nie wyglada to zle. Trzeba jednak zachowac umiar w zbyt duzych kontrastach i nasyceniach odcieniu drewna. IM SztukaWnętrz
Chcialam jeszcze zapytać: Mam w domu dębową podłogę. Jakie drzwi mam dobrać do niej. dziekuje za podpowiedz. 
tosia04
Pamiętajmy o ciekawych klamkach

Ja tez wybierałam kolor drzwi do parkietu.
Myślałam że to jest łatwiejsze
Tak ważne tez są klamki i rodzja drzwi (czy ma szybki, duze, male, mleczne itd)
Myślałam że to jest łatwiejsze
Tak ważne tez są klamki i rodzja drzwi (czy ma szybki, duze, male, mleczne itd)
Generalnie rzecz biorąc właśnie na takiej zasadzie najłatwiej jest dobrać kolor drzwi,czyli do parkietu i wtedy całość będzie się dobrze komponować. Nie mniej jednak jest to kwestia tylko i wyłącznie naszego gustu.
W starym mieszkaniu kolor drzwi mieliśmy inny niż kolor parkietu. W nowym domu mamy kolor drzwi i parkietu jednolity, wygląda to dużo lepiej.
-
kunegundaziel
- Początkujący

Kolor drzwi powinien pasować do koloru ścian, i oświetlenie, stąd też warto dobrać odpowiednie plafony
Mi podobają się drzwi sosnowe takie jak tu http://nexterio.pl/1478,0,gazetka_Promocyjna.html#/page/1 Kiedyś wolałem ciemniejsze kolory ale wszystkie zabrudzenia było na nich widać
ja rowniez uwielbiam sosnowe dodatki
sa takie świeze
To zależy jakie kolory posiadasz w swoim wnętrzu,zarówno sosnowe jak i dębowe drzwi to dobra propozycja,ale kieruj się tutaj swoim gustem.