Witam,
Jestem właścicielem działki rolnej, czy istnieje możliwość przekształcenia takiej działki w budowlaną? Jakie kryteria musi spełniać? Jak to zrobić? Czy to się wiąże z dodatkowymi kosztami?
działka rolna
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
- Brutus80
- rekomendowany doradca
- Kontakt:
Re: działka rolna
Czeka Cię procedura o nazwie "Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej"
Koszt takiej operacji jest zależny od klasy gruntu. Im lepsza ziemia (bardziej urodzajna) tym wyższe opłaty obowiązujące kilka kolejnych lat.
Z opłat jeśli dobrze pamiętam jest zwolnione wyłączenie gruntów klasy VI.
Całą operację przeprowadza się w starostwie. Należy naszkicować na aktualnej mapce obrys działki lub jej fragmentu który chce się wyłączyć i wraz z wnioskiem zanieść do starostwa do wydziału Geodezji, Kartografii, Katastru i Gospodarki Nieruchomościami bodajże. Nie jestem tego pewien bo nie załatwiałem tego nigdy osobiście, a jedynie pamiętam jak mój klient to łatwił. Jak wpiszesz w google "wyłączenie gruntów z produkcji rolnej" lub "odrolnienie" to na pewno pojawią się pomocne informacje.
Koszt takiej operacji jest zależny od klasy gruntu. Im lepsza ziemia (bardziej urodzajna) tym wyższe opłaty obowiązujące kilka kolejnych lat.
Z opłat jeśli dobrze pamiętam jest zwolnione wyłączenie gruntów klasy VI.
Całą operację przeprowadza się w starostwie. Należy naszkicować na aktualnej mapce obrys działki lub jej fragmentu który chce się wyłączyć i wraz z wnioskiem zanieść do starostwa do wydziału Geodezji, Kartografii, Katastru i Gospodarki Nieruchomościami bodajże. Nie jestem tego pewien bo nie załatwiałem tego nigdy osobiście, a jedynie pamiętam jak mój klient to łatwił. Jak wpiszesz w google "wyłączenie gruntów z produkcji rolnej" lub "odrolnienie" to na pewno pojawią się pomocne informacje.
Pozdrawiam
Tomek BRUTUS Łuczak
Projekty, kosztorysy, nadzory - zapytaj.
Tomek BRUTUS Łuczak
Projekty, kosztorysy, nadzory - zapytaj.