domek wolnostojacy bez dziennika budowy

Jak nie zginąć w gąszczu przepisów i co zrobić, by podejmowane przez nas prace były wykonane zgodnie z przepisami? Niedopełnienie przepisów prawa budowlanego może mieć bardzo poważne konsekwencje. Jeśli zastanawiasz się na jakie prace potrzebne jest pozwolenia na budowę, jak je uzyskać, jakie wymagania formalne trzeba spełnić ? tu znajdziesz pomoc.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

jimv8
Początkujący
Początkujący

domek wolnostojacy bez dziennika budowy

Post autor: jimv8 »

witam was,
mam problem z ktorym nie moge sobie poradzic i prosze was o pomoc.
sytuacja - posiadam domek wolnostojacy, parterowy czesciowo podpiwniczony.
nie ma do tego domu zadnej dokumentacji jak i dziennikow. jakims cudem jest zarejestrowany jako mieszkalny. na mapie gruntu jest wyznaczony jako czterokat (budynek)...byl to kiedys budynek gospodarczy.
teraz chcial bym cos dobudowac,,,dzwie opcje - w gore lub w bok.
prosze mi powiedziec, jak to wyglada prawnie,,co moge a co nie, co mi jest potrzebne zeby powiekszyc przestrzen mieszkalna (mam zaledzie 1 pokoj 42 m)
jakie luki moge wykorzystac i co by bylo najlatwiejsze??

prosze o pomoc,,nie cce sprzedawac ze wzgledu braku metrazu.
z gory dziekuje
jakub

Awatar użytkownika
Brutus80
rekomendowany doradca
Kontakt:

Re: domek wolnostojacy bez dziennika budowy

Post autor: Brutus80 »

Jeśli jest zarejestrowany jako mieszkalny to trzeba po prostu: zrobić mapkę (geodeta), wystapić o warunki zabudowy lub wypis z planu miejscowego zagospodarowania do gminy (określić co się chce zrobić z tym budynkiem). Po uzyskaniu takiego dokumentu zrobić inwentaryzację (projektant) (skoro nie ma orginalnej dokumentacji) i przygotować projekt (projektant). Wystąpić o pozwolenie (starostwo) i budować.
Jak to się stało, że budynek gospodarczy został zarejestrowany jako mieszkalny? Była zmiana sposobu użytkowania?
Pozdrawiam
Tomek BRUTUS Łuczak
Projekty, kosztorysy, nadzory - zapytaj.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Prawo budowlane”