JAK ZLOKALIZOWAĆ STUDZIENKĘ ŚCIEKOWĄ???
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
JAK ZLOKALIZOWAĆ STUDZIENKĘ ŚCIEKOWĄ???
Szanowni Państwo,
mam wielki kłopot. Od ostatnich intensywnych opadów w piwnicy moich rodziców pojawia się woda (w najgorszym momencie była na poziomie około 1 metra). Mój ojciec przypuszcza, że jest to spowodowane zatkaniem studzienki ściekowej, która jest w ogrodzie na głębokości około 30-40 cm, przykryta blachą. Nie byłoby kłopotu, gdyby nie fakt, że nie znamy jej dokładnej lokalizacji (wuj, który zajmował się tym lata temu nie żyje i zostawił żadnych materiałów, które mogłyby nam pomóc). JAK ZLOKALIZOWAĆ TĘ STUDZIENKĘ? Będę Państwu bardzo wdzięczna za pomoc - mój tata bardzo to przeżywa, a ja jestem zupełnie bezradna. Pozdrawiam, Olga.
mam wielki kłopot. Od ostatnich intensywnych opadów w piwnicy moich rodziców pojawia się woda (w najgorszym momencie była na poziomie około 1 metra). Mój ojciec przypuszcza, że jest to spowodowane zatkaniem studzienki ściekowej, która jest w ogrodzie na głębokości około 30-40 cm, przykryta blachą. Nie byłoby kłopotu, gdyby nie fakt, że nie znamy jej dokładnej lokalizacji (wuj, który zajmował się tym lata temu nie żyje i zostawił żadnych materiałów, które mogłyby nam pomóc). JAK ZLOKALIZOWAĆ TĘ STUDZIENKĘ? Będę Państwu bardzo wdzięczna za pomoc - mój tata bardzo to przeżywa, a ja jestem zupełnie bezradna. Pozdrawiam, Olga.
Re: JAK ZLOKALIZOWAĆ STUDZIENKĘ ŚCIEKOWĄ???
Najprościej będzie jak sprawdzisz na mapie (stan archiwalny), którą można wziąć ze Starostwa. Jeśli kanalizacja była inwentaryzowana, to na pewno jest naniesiona na mapie.
wiwa
Znam wiele przypadków niewrysowania na mapie po-inwentaryzacyjnej (mimo namierzenia przez geodetę) jakiegoś elementu instalacji podziemnej.wiwa pisze:Najprościej będzie jak sprawdzisz na mapie (stan archiwalny), którą można wziąć ze Starostwa. Jeśli kanalizacja była inwentaryzowana, to na pewno jest naniesiona na mapie.
W wodociągach (na pewno nie wszystkich) do lokalizacji pokryw stosuje się lokalizatory metali lub magnetometry, może wodociągi Pani pomogą zlokalizować poszukiwana studnię?
mozna to sprawdzic specjalnym urządzeniam do wykrywania mozemy wtym pomoc
wykonuje mycie i czyszczenie elewacji
czyszczenie i udraznianie kanalizacji usuwanie przykrych zapachów z instalacji wod-kan.
czyszczenie i udraznianie kanalizacji usuwanie przykrych zapachów z instalacji wod-kan.
A co to za specjalne urządzenie?pepe35 pisze:mozna to sprawdzic specjalnym urządzeniam do wykrywania mozemy wtym pomoc
Różdżka?wasser pisze: A co to za specjalne urządzenie?
lokalizator ktory pozwala na odnalezienie studzienek rur itp poprostu tam gdzie przepływa woda lub stoi w rurach urządzenie te zlokalizuje nawet insalacje na kilku metrach nalezy zlokalizowac tą studzienke oczyścić ja lub ja odciąc od budynku jesli jest nie potrzebna i nie uzywana....
To urządzenie lokalizuje rury, studzienki (pokrywy) czy wodę?
tak lokalizuje wszystko rury z wodą i bez wody nawet o małych przekrojach
Rury betonowe, stalowe, żeliwne, PE?
wszystkie z każdego materiału
Skoro już Pan tyle powiedział, to proszę o podanie pełnej nazwy urządzenia.
NAVI TRACK SCOUT ...NAVI TRACK II....SEEK TECH SR20 ....
Dwa pierwsze urządzenia lokalizują kamerę, trzecie urządzenie - instalacje podziemne?
mysle ze najlepije bedzie kupic te urządzenia i je sprawdzic do czego słuza....tak jak ja to zrobiłem.....3lata temu..lokalizują tez kamery i sondy jesli sie znimi łaczy przy czyszczeniu kanalizacji i roznych instalacji...pozdrawiam