Potrzebuje kilka porad otóż :
Chce kupić mieszkanie do remontu od spółdzielni
byłoby to małe mieszkanie za dobre pieniądze w dobrej lokalizacji koszt remontu około 15.000 do 20.000(max)
REMONT wykonują 3 osoby łącznie ze mną (normalnie pracujemy a remont to praca dorywcza)
i planujemy zrobić mieszkanie MAX w 2 miesiące
1.Chciałem się dowidzieć czy lepiej robić to jako osoba prywatna (kupujemy mieszkanie na jednego z nas ) czy jako FIRMA ?:
2.Jakie są koszty związane z takim kupowaniem i sprzedawaniem (mówię o notariuszach i podatkach)
3. Proszę o nakierowanie na właśnie spawy skarbowe, i notarialne (z czym to się je
mieszkania wyremontowane ale nie dokładam agd, rtv gdyż raczej to nie podniesie ceny (lecz kuchnia z meblami i pokój)
(małe mieszkanie dlatego zdecydowaliśmy się dodać meble ponieważ dużo mebli nie wejdzie, koszt mebli do pokoju to jakieś 1500zł-2000zł czyli szafka pod tv stół (ława) łóżko)
Czy jako firma wygląda to tak :
Kupuje mieszkanie np. 80tyś+ 20 remont(i notariusz i inne )=100.000
Sprzedaje np. za 120.000 zł i teraz tak zbieram faktury za zakupione rzeczy (wszystko do mieszkania oraz narzędzia itd)20tyś + kupione mieszkanie 80tyś to są moje koszty? czyli jak sprzedam za 120tyś to płacimy tylko podatek dochodowy z 20tysięcy
czyli jakieś 3800zł i reszta to nasz zarobek na czysto 16,200zł ??
proszę o pomoc bo jestem zielony
(Kwoty podane przypadkowo)
i proszę nie pisać że lepiej wynajmować
w miarę możliwości proszę o padanie linków z takimi artykułami
z góry dziękuje