Witam,
Jestem tu nowy i na wstępie chciałbym się przywitać, jak pewnie duża część z was ja również buduję dom i mam taką małą zagadkę a mianowicie mam domek 10 x 10m z całościowym podpiwniczeniem oczywiście ławy na nich papa na papie ściany i strop i teraz chciałbym zacząć dalej budować tylko zastanawiam się nad tym czy na stropie pod ścianami również dać papę czy to już za późno (teraz już wiem że w zasadzie powinno się to zrobić w miejscu gdzie bloczki są na równo z ziemią) i sobie lepiej odpuścić co o tym myślicie - proszę o radę.
Z góry dziękuje
izolacja strop - ściany
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Re: izolacja strop - ściany
W przypadku, jeśli pod stropem nad piwnicą nie została ułożona izolacja pozioma na wszystkich ścianach, należy obowiązkowo położyć ją na stropie, pod wszystkimi ścianami, również działowymi, w taki sposób, aby wystawały ok. 10 cm poza ściany i mogły się połączyć na zakładkę, z izolacją pod posadzkami. Jest to powszechna, sprawdzona praktyka.
Reasumując: Nie odpuszczaj!
Ta izolacja gwarantuje, że dom będzie suchy, "bezzapachowy".
Dobre zaizolowanie ław, ścian piwnic, posadzek piwnic, z właściwym ich połączeniem, z właściwym wykonaniem połączenia ściana - ława (z odpowiednimi wyobleniami izolacyjnymi), z drenażem (jeśli grunt jest słaboprzepuszczalny) gwarantuje, że piwnice będą suche.
Reasumując: Nie odpuszczaj!
Ta izolacja gwarantuje, że dom będzie suchy, "bezzapachowy".
Dobre zaizolowanie ław, ścian piwnic, posadzek piwnic, z właściwym ich połączeniem, z właściwym wykonaniem połączenia ściana - ława (z odpowiednimi wyobleniami izolacyjnymi), z drenażem (jeśli grunt jest słaboprzepuszczalny) gwarantuje, że piwnice będą suche.