Na razie poki co wystapilem o WZ,ale zeby nie tracic czasu chce sie dobrze przygotowac do budowy.Planuje postawic domek parterowy z poddaszem( z tym ze wykonczenie podasza w przyszlosci),co do scian to pustak z bet. komórkowego 24+15 cm styropianu lub 36 cm bez ocieplenia.
No i zastanawiam sie nad stropem, chcialbym zrobic zwykły żelbetonowy strop lany, moj kolega budowlaniec mial dostep do cegly wiec zrobil strop Kleina.
Sasiedzi w okolicy robili Terive,chociaz widzialem i stare poczciwe plyty Żerańskie.
Generalnie slyszalem ze Teriva zajmuje wiecej miejsca niz np. lany.
A mi chodzi o rozwiazanie najbardziej ekonomiczne!!
Jaki strop w domu jednorodzinnym??
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Teriva myśle, że wyjdzie najdrożej materiałowo, ale robocizna wyjdzie najtaniej - trzeba tylko belki porozkładać, i poukładać "gary". Poza tym trzeba robić zbrojenie dookoła budynku i tam, gdzie mają stać ściany w przyszłośći.
+ jest taki, że wystarczy podpierać, a nie deskować od spodu
- jest taki, że jak chcesz np. podwieszony sufit, albo ciężki żyrandol - masz problem... w belke najlepiej nie wiercić, bo tam pełno zbrojenia, a niekażdy "gar" wytrzymuje obciążenie takiego typu...
Jestem za teriva. może dlatego, że sam z tej opcji sam skorzystałem:)
Co do tego, że zajmuje więcej miejsca, to niewiem jak to możliwe... (strop musi mieć tyle metrów kwadratowych, co powierzchnia zabudowy budynku... - wysokość jest większa, bo aż 24 cm.
A... bym zapomniał... jak chcesz terive i bloczek na ścianach 36, to proponuje najpierw od zewnątrz bloczek ok. 10cm, potem stytopian 5cm, i na oparcie stropu zostaje ok.15 cm - wystarczająco. na inne rozwiązania stropów sie nie rozpisuje, bo nieznam:(
Radze robić co, co w projekcie jest
Pozdrawiam
+ jest taki, że wystarczy podpierać, a nie deskować od spodu
- jest taki, że jak chcesz np. podwieszony sufit, albo ciężki żyrandol - masz problem... w belke najlepiej nie wiercić, bo tam pełno zbrojenia, a niekażdy "gar" wytrzymuje obciążenie takiego typu...
Jestem za teriva. może dlatego, że sam z tej opcji sam skorzystałem:)
Co do tego, że zajmuje więcej miejsca, to niewiem jak to możliwe... (strop musi mieć tyle metrów kwadratowych, co powierzchnia zabudowy budynku... - wysokość jest większa, bo aż 24 cm.
A... bym zapomniał... jak chcesz terive i bloczek na ścianach 36, to proponuje najpierw od zewnątrz bloczek ok. 10cm, potem stytopian 5cm, i na oparcie stropu zostaje ok.15 cm - wystarczająco. na inne rozwiązania stropów sie nie rozpisuje, bo nieznam:(
Radze robić co, co w projekcie jest
Pozdrawiam