wnęki na rolety zewnętrzne
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
-
achim6257a
- Początkujący

wnęki na rolety zewnętrzne
Nie wiem czy dobrze wybrałem dział ,ale chciał bym zapytać w jaki sposób najlepiej wykonać wnęki pod rolety zewnętrzne nad oknami oraz nad drzwiami na taras. Ściany będą wykonane z YTONGU 36,5 cm. Chodzi o to by z przodu wnęki był YTONG 11,5 cm. YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.
Re: wnęki na rolety zewnętrzne
Wnęki pod rolkasety należy wykonywać precyzyjnie, według instrukcji producenta, wybranego typu. Trzeba też pamiętać, że wielkość kaset jest różna, w zależności, nie tylko od wysokości okna, ale i szerokości.
Każdy sensowny producent winien dysponować szczegółowymi rysunkami, z uwględnieniem właściwych izolacji, zapobiegających przemarzaniu w okolicach nadproży.
Najtaniej i najszybciej, w tym, jak i w większości przypadków, znaczy dokładnie.
Cytowane rozwiązanie jest techniczenie niepoprawne, choćby z tego względu, że powietrze /mróz/ i tak będą się dostawać do środka kasety.YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.
Każdy sensowny producent winien dysponować szczegółowymi rysunkami, z uwględnieniem właściwych izolacji, zapobiegających przemarzaniu w okolicach nadproży.
Najtaniej i najszybciej, w tym, jak i w większości przypadków, znaczy dokładnie.
Myślę że lepszym rozwiązaniem bedzie montaż przygotowanych na zamówienie nadproży roletowych....jest taka firma ktora się tym zajmuje,robią nadproża roletowe z cegły ceramicznej ale zrobią tez z Ytonguachim6257a pisze:Nie wiem czy dobrze wybrałem dział ,ale chciał bym zapytać w jaki sposób najlepiej wykonać wnęki pod rolety zewnętrzne nad oknami oraz nad drzwiami na taras. Ściany będą wykonane z YTONGU 36,5 cm. Chodzi o to by z przodu wnęki był YTONG 11,5 cm. YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.
Namiar na firmę - zfe-ziegel.com
jeśli budynek będzie docieplany styropianem to można sobie to schować pod styropianem bardzo fajne łatwe i estetyczne rozwiązanie stosuje je od lat i jeszcze się nie zawiodłem ( na stronie można sobie popatrzeć na domy z takim rozwiązaniem)
rozwiązanie z nadprożami roletowymi będzie drogie i ja bym sie w to nie pchał
Wygląda na to że jeśli ściany będa z Ytongu 36,5 to bedzie to mur jednowarstwowy a więc bez docieplenia i nic się nie schowa pod styropianem........mir2010 pisze:jeśli budynek będzie docieplany styropianem to można sobie to schować pod styropianem bardzo fajne łatwe i estetyczne rozwiązanie stosuje je od lat i jeszcze się nie zawiodłem ( na stronie można sobie popatrzeć na domy z takim rozwiązaniem)
foto0.m.onet.pl/_m/056958f8951ae537f54f6f6102f4c860,10,19,0.jpg
tu pokazanego w przekroju
foto3.m.onet.pl/_m/cbfb3492cc9db1d6e2720e7f6db0f747,10,19,0.jpg
a tu montaż na budowie domku w technologii Ytong 36,5 cm
foto3.m.onet.pl/_m/465985db9dec342a9b069f1cfd75632f,10,19,0.jpg
i z pewnością nie będzie to drogie rozwiązanie.....zresztą można zapytać