wnęki na rolety zewnętrzne

Szukasz odpowiedniego materiału na ściany swojego domu? Nie wiesz jakie materiały będą odpowiednie do ich wzniesienia i wykończenia? Jakie trzeba ponieść koszty wynajęcia ekipy remontowej? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Moderator: Redakcja e-izolacje.pl

achim6257a
Początkujący
Początkujący

wnęki na rolety zewnętrzne

Post autor: achim6257a »

Nie wiem czy dobrze wybrałem dział ,ale chciał bym zapytać w jaki sposób najlepiej wykonać wnęki pod rolety zewnętrzne nad oknami oraz nad drzwiami na taras. Ściany będą wykonane z YTONGU 36,5 cm. Chodzi o to by z przodu wnęki był YTONG 11,5 cm. YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.

Zenon
Aktywny
Aktywny

Re: wnęki na rolety zewnętrzne

Post autor: Zenon »

Wnęki pod rolkasety należy wykonywać precyzyjnie, według instrukcji producenta, wybranego typu. Trzeba też pamiętać, że wielkość kaset jest różna, w zależności, nie tylko od wysokości okna, ale i szerokości.
YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.
Cytowane rozwiązanie jest techniczenie niepoprawne, choćby z tego względu, że powietrze /mróz/ i tak będą się dostawać do środka kasety.

Każdy sensowny producent winien dysponować szczegółowymi rysunkami, z uwględnieniem właściwych izolacji, zapobiegających przemarzaniu w okolicach nadproży.

Najtaniej i najszybciej, w tym, jak i w większości przypadków, znaczy dokładnie.

Sławas
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sławas »

achim6257a pisze:Nie wiem czy dobrze wybrałem dział ,ale chciał bym zapytać w jaki sposób najlepiej wykonać wnęki pod rolety zewnętrzne nad oknami oraz nad drzwiami na taras. Ściany będą wykonane z YTONGU 36,5 cm. Chodzi o to by z przodu wnęki był YTONG 11,5 cm. YTONG miał by zasłaniać wnękę oraz spełniać rolę izolacji.
Myślę że lepszym rozwiązaniem bedzie montaż przygotowanych na zamówienie nadproży roletowych....jest taka firma ktora się tym zajmuje,robią nadproża roletowe z cegły ceramicznej ale zrobią tez z Ytongu
Namiar na firmę - zfe-ziegel.com

Awatar użytkownika
mir2010
Początkujący
Początkujący

Post autor: mir2010 »

jeśli budynek będzie docieplany styropianem to można sobie to schować pod styropianem bardzo fajne łatwe i estetyczne rozwiązanie stosuje je od lat i jeszcze się nie zawiodłem ( na stronie można sobie popatrzeć na domy z takim rozwiązaniem)

rozwiązanie z nadprożami roletowymi będzie drogie i ja bym sie w to nie pchał

Sławas
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sławas »

mir2010 pisze:jeśli budynek będzie docieplany styropianem to można sobie to schować pod styropianem bardzo fajne łatwe i estetyczne rozwiązanie stosuje je od lat i jeszcze się nie zawiodłem ( na stronie można sobie popatrzeć na domy z takim rozwiązaniem)

rozwiązanie z nadprożami roletowymi będzie drogie i ja bym sie w to nie pchał
Wygląda na to że jeśli ściany będa z Ytongu 36,5 to bedzie to mur jednowarstwowy a więc bez docieplenia i nic się nie schowa pod styropianem........ :D myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie takiego nadproża roletowego.....
foto0.m.onet.pl/_m/056958f8951ae537f54f6f6102f4c860,10,19,0.jpg
tu pokazanego w przekroju
foto3.m.onet.pl/_m/cbfb3492cc9db1d6e2720e7f6db0f747,10,19,0.jpg
a tu montaż na budowie domku w technologii Ytong 36,5 cm

foto3.m.onet.pl/_m/465985db9dec342a9b069f1cfd75632f,10,19,0.jpg
i z pewnością nie będzie to drogie rozwiązanie.....zresztą można zapytać

Przemek

Post autor: Przemek »

faje zdjęcia dodaj prosze do galerii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ściany”