średnica rury, przyłącze
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
średnica rury, przyłącze
Witam
Opisze moją sytuacje, jestem właścicielem kamienicy w której jest 15 mieszkan(kazde mieszkanie o prysznic/wanna +kibel+ umywalka+ zlewozmywak) przyłacze jest zrobione rurą 3/4", chbyba ciut przymało. Jest to instaalcja z lat 70. I teraz moje pytanie jaka średnica rur była by odpowiednia na takie przyłacze??
Opisze moją sytuacje, jestem właścicielem kamienicy w której jest 15 mieszkan(kazde mieszkanie o prysznic/wanna +kibel+ umywalka+ zlewozmywak) przyłacze jest zrobione rurą 3/4", chbyba ciut przymało. Jest to instaalcja z lat 70. I teraz moje pytanie jaka średnica rur była by odpowiednia na takie przyłacze??
Re: Srednica rury, przyłacze.
Jesteś pewien,że budynek to lata 70-te? Sądzę,że prędzej 30-te. Takie średnice stosowano wtedy w budynkach, gdzie nie było łazienek, był za to 1 kibelek na korytarzu i 1 zlew dla wszystkich.
PE 50 spokojnie wystarczy, tylko zapewne do poprawienia ciśnienia w kranach, będzie również potrzebna wymiana instalacji wewnętrznej jak i montaż nowej nawiertki.
PE 50 spokojnie wystarczy, tylko zapewne do poprawienia ciśnienia w kranach, będzie również potrzebna wymiana instalacji wewnętrznej jak i montaż nowej nawiertki.
Ok dzięki, Tak kamienica jest z lat 30 natomiast wode doprowadzono w latach 70. A jakie powinno być cisnienie w takiej instalacji??
I jakiej średnicy zastosować wodomierz??
arian załatw wszystko legalnie w uzgodnieniu z wodociągami.Wystąp o warunki techniczne a wpierwej dowiedz się kto takowej wymiany przyłącza ma dokonać (kto jest właścicielem przyłącza). A urządzenie pomiarowe jakim jest wodomierz, wodociągi dadzą Ci gratis 
Ciekawy jestem jak go sobie zaplombujesz. Wodomierz nie jest twoja własnością, wiec nie radziłbym zmieniać go na własna rękę.arian pisze:I jakiej średnicy zastosować wodomierz??
Założę się, że za parę miesięcy będzie ktoś tu skowyczał, że został oszukany i napadnięty i niesłusznie ukarany przez wodociągi, mimo, że grzebał w cudzym ogródku.
ja Ci coś napiszę. Ciekawe czy zgodziłbyś się, jakby ktoś na ulicy ściągną ci gacie i zaczął wymieniać siusiaka bo mu się wielkość nie podoba...
Re: średnica rury, przyłącze
Ja bardzo przepraszam, że się uniosłem, ale już kilka razy ktoś mu napisał, że ma iść do wodociągów, co w tym przypadku jest jedynym słusznym rozwiązaniem, a on dalej swoje. Może rzeczywiście trochę zbyt drastyczny przykład podałem.