Właśnie dzisiaj dokonałem zakupu działki ( akt notarialny)
Zaczynam budowe i mam kilka pytań
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Zaczynam budowe i mam kilka pytań
Witam wszystkich!
Może ktoś podpowie mi jakie mam poczynić nastepne kroki w celu uzyskania pozwolenia na budowę. Z kronikarskiego
obowiązku dodam, że działka lezy na terenie gm. Dopiewo pow. Poznański
Re: Zaczynam budowe i mam kilka pytań
1. Udaj się do właściwego urz. gminy i stal czy posiadają plan zagospodarowania przestrzennego, jeżeli tak wystąp o wypis i wyrys z tego planu. Jeżeli nie, wystąp o wydanie warunków zabudowy dla danej działki. Czas oczekiwania na "warunki" ok. 3 m-ce.... W gminie powiedzą Ci co musisz dołączyć do wniosku... No a potem sam będziesz doradzał innym jakie poczynic pierwsze kroki....
Pozdr. Adam
Pozdr. Adam
Dodam jeszcze, że na działkę była wydana decyzja o warunkach zabudowy z mapką i określonej w niej "linii zabudowy"
No to trzeba było od razu tak pisać....Effendi pisze:Dodam jeszcze, że na działkę była wydana decyzja o warunkach zabudowy z mapką i określonej w niej "linii zabudowy"
Pozdr. Adam
a po co taka adaptacja tego projektu? na co to komu?Omen07 pisze: wtedy potrzebna adaptacja projektu do działki - robi projektant/architekt
jesli spełnie wszystkie zalozenia z warunkow zabudowy dzialki to beda to sprawdzac i w gmini ei chyba w starostwie?
...a po co taka adaptacja tego projektu? na co to komu?
jesli spełnie wszystkie zalozenia z warunkow zabudowy dzialki to beda to sprawdzac i w gmini ei chyba w starostwie?....
No niestety to nie jest takie proste ( chociaż być powinno!)... Dla konkretnej działki projektant musi wydać "projekt zagospodarowania działki' w którym ujmuje min. projektowane obiekty, projektowane przyłącza ( prąd, gaz, kanalizacja, woda), istniejące obiekty, a także
np. wskaznik powierzchni biologicznie czynnej do powierzchni działki.... To wszystko przechodzi przez ZUD ( zespół uzgadniania dokumentacji) i kolejnyu krok to adaptacja projektu. Każda działka posiada inne podłoże, dla którego trzeba np. adoptować stopy, ławy, fundamenty......
Pozdr. Adam
jesli spełnie wszystkie zalozenia z warunkow zabudowy dzialki to beda to sprawdzac i w gmini ei chyba w starostwie?....
No niestety to nie jest takie proste ( chociaż być powinno!)... Dla konkretnej działki projektant musi wydać "projekt zagospodarowania działki' w którym ujmuje min. projektowane obiekty, projektowane przyłącza ( prąd, gaz, kanalizacja, woda), istniejące obiekty, a także
Pozdr. Adam
A ja myślałem, że projektowane obiekty oraz przylacza to robi geodeta na mapkach
.... a tak to tylko wyciaganie kasy od inwestora,
tym bardziej ze buduje tylko dla siebie a nie na wynajem....
Moja reda jest taka: znajdz jakieś biuro projektowe, architekta, projektanta, i zapytaj: ile będzie kosztowała adaptacja projektu gotowego, a ile projekt indywidualny. Jedni wolą nanosić poprawki, inni wolą tworzyć od podstaw za tą sama kasę.....
Pozdr. Adam
Pozdr. Adam
projekt chatki juz wybrałem
jest to gotowy projekt - beda naniesione tylko drobne poprawki
No że projekt gotowy masz to bardzo fajnie.
Jeszcze warunki dostawy mediów, mapka do celów projektowych, adaptacja gotowego projektu wraz z projektem zagospodarowania, projekty przyłaczy, projekt zjazdu i będziesz mógł składać dokumenty o pozwolenie na budowę
Min. 4 miesiące.
Jeszcze warunki dostawy mediów, mapka do celów projektowych, adaptacja gotowego projektu wraz z projektem zagospodarowania, projekty przyłaczy, projekt zjazdu i będziesz mógł składać dokumenty o pozwolenie na budowę
Min. 4 miesiące.
a dlaczego az 4 miesiace? wytworzenie ktorego z tych papierow bedzie trwalo tak dlugo?
Dostosowałeś go oczywiście do stron świata i warunków zabudowy (np. kąt nachylenia dachu)?Effendi pisze:projekt chatki juz wybrałemjest to gotowy projekt - beda naniesione tylko drobne poprawki
Szugs projekt domku idealnie pasuje do stron swiata
jest OK a to najwazniejsze bo zonka jest zadowolona, kat dachu mam do "poprawki"
sprobuje zlozyc wniosek do gminy o zmiane tego pochylenia albo jak sie nie da to zrobie poprawke w projekcie - chyba tak bedzie szybciej, zanim urzedy mi odpowiedza to juz bede mial poprawki w projekcie zrobione
sprobuje zlozyc wniosek do gminy o zmiane tego pochylenia albo jak sie nie da to zrobie poprawke w projekcie - chyba tak bedzie szybciej, zanim urzedy mi odpowiedza to juz bede mial poprawki w projekcie zrobione
Niech mi tylko ktoś odpowie, dlaczego wykonanie tych poprawek, i papierow u architekta ma trwac az 4 miesiace, bo mimo iz bardzo sie staram jakos nie moge tego logicznie sobie wytlumaczyc
Ale czego nie możesz sobie logicznie wytłumaczyć ? Że np. architekt może Ci robić adaptację projektu gotowego przez rok ? Jak ma ogrom zleceń to może to tyle potrwać. Np. uzyskanie warunków dostawy wody to mniej więcej miesiąc. Później gmina musi to zatwierdzić - kolejne 30 dni. Jeśli masz wszystkie media przy działce to super, jeśli np. nie masz kanalizacji, a warunki zabudowy nie zezwalają na wybudowanie szamba to jesteś uziemiony na lata.Effendi pisze:Niech mi tylko ktoś odpowie, dlaczego wykonanie tych poprawek, i papierow u architekta ma trwac az 4 miesiace, bo mimo iz bardzo sie staram jakos nie moge tego logicznie sobie wytlumaczyc