Szklanka fundamentowa a kielich fundamentowy
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Szklanka fundamentowa a kielich fundamentowy
Witam, bardzo prosze o udzielenie mi odpowiedzi.. czym różni się zaglębienie w fundamencie w postaci szklanki od kielicha? czy tylko kształtem? Kiedy sie jedno a kiedy drugie stosuje?
Według mnie to jest to samo.Określenie "szklanki" jest poprzednim określeniem obecnie nazywanego "kielicha".
Spotkałem się kiedyś również z okresleniem posadownienie szklankowe. Ale to był regionalizm nazwania posadowienia na studniach fundamentowych.
Myślę,że przy budowie prefabrykowanych żelbetowych słupów żelbetowych własciwym określeniem byłbaby stopa szklankowa gdyż długość zagłębienia słupa w fundamencie przekracza 1,5 metra a wiec znacznie ponad zasadę 1,2 srednicy słupa jaki jest stosowana w stopie kielichowej.
Spotkałem się kiedyś również z okresleniem posadownienie szklankowe. Ale to był regionalizm nazwania posadowienia na studniach fundamentowych.
Myślę,że przy budowie prefabrykowanych żelbetowych słupów żelbetowych własciwym określeniem byłbaby stopa szklankowa gdyż długość zagłębienia słupa w fundamencie przekracza 1,5 metra a wiec znacznie ponad zasadę 1,2 srednicy słupa jaki jest stosowana w stopie kielichowej.