Zamiast tynków - kartongisp
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Zamiast tynków - kartongisp
Witam!
Chciałem poznać wasze opinie o takim sposobie "załatwienia" tynkowania - zamiast tynku + gładzi ściany obłożyć płytami z kartongipsu przyklejając go bezpośrednio na ścianę...
Chciałem poznać wasze opinie o takim sposobie "załatwienia" tynkowania - zamiast tynku + gładzi ściany obłożyć płytami z kartongipsu przyklejając go bezpośrednio na ścianę...
-
GipsKarton
- Superużytkownik

Pomysł też mi się podoba tylko kwestia właśnie jak. Bo pomysł jest następujący płytę przykleić bezpośrednio plackami kleju do ściany, bez robienia stelaży itp. Oczywiście połączenia zaszpachlowane, połączone siatką.
Może jakaś rada? Aby nie pojawiły się zaraz na wszystkich łączeniach rysy? Połączenie samą siatką wystarczy?
Może jakaś rada? Aby nie pojawiły się zaraz na wszystkich łączeniach rysy? Połączenie samą siatką wystarczy?
-
Sebastian_71
- Aktywny

-
GipsKarton
- Superużytkownik

Dokładnie tak jest to, wykonywane jak opisałeś.rostek_l pisze:Pomysł też mi się podoba tylko kwestia właśnie jak. Bo pomysł jest następujący płytę przykleić bezpośrednio plackami kleju do ściany, bez robienia stelaży itp. Oczywiście połączenia zaszpachlowane, połączone siatką.
Do zazbrojenia spoinowania użyj taśmy flizelinowej lub papierowej. (najpierw szpachel w nią od razu taśma i przeciągamy szpachelką na gładko).
Sebastianie technologia suchego tynku wprowadza znikomą ilość wody a zarazem jest dużo szybsza od tynków (te muszą dość długo schnąć)
-
GipsKarton
- Superużytkownik

k-g a tynk
tez własnie chcialem tak sobie ułatwic tynkowanie bez stelaży i innych dziwnych rzeczy tylko klej i k-g ale nie jestem przekonany jak to wyglada przy naroznikach czy w okoł okien???