Witam wszystkich. Od ok. 2 lat mam problem z wentylacją w moim mieszkaniu. Którys z sąsiadów (nikt się nie chce przyznać) podłączył do kanału wentylacyjnego wentylator. Domyślam się który to sąsiad, ale 100% pewności nie mam. Wszelkie kontrole kończą się stwierdzeniem, że wszystko jest w porządku. Osoba, krórą podejrzewam, ok. 2 lat temu przeprowadziła remont swojego mieszkania. Właśnie wtedy byłem u niej pierwszy raz w sprawie wentylatora. Przyznała się, że ma zainstalowany wentylator, ale go prawie nie używa(!). Dziś twierdzi, że zlikwidowała u siebie komin. Lokator ten jest w Zarządzie Wspólnoty Mieszkańców, więc stwierdzenia pokontrolne opierają się po prostu o kumoterstwo. Pierwsze piętro - najbliższy sąsiad nie ma z tym związku na 100%, moje mieszkanie znajduje się na parterze. Kiedy podłączyłem wentylator do swojego kanału wentylacyjnego w kuchni, przyszedł lokator, którego podejrzewam. Jaki jest schemat takiej instalacji wentylacyjnej? Czy na podstawie posiadanych przeze mnie informacji mogę oficjalnie stwierdzić, że lokator z II piętra podłączył nielegalnie wentylator? Muszę dodać, że są dni, kiedy jedynym rozwiązaniem uniknięcia duszącego, szczypiącego w oczy dziwnego zapachu, jest wyjście z domu. Nawiew z kratki występuje wielokrotnie w ciągu całej doby. Ze zmiennej intensywności wnioskuję, że jest to wentylator 3 biegowy, jak w wyciągu kuchennym. Po ostatnich moich protestach i próbach dojścia prawdy, zniknął typowy zapach palonego papierosa. Dym prawdopodobnie przechodzi najpierw przez pochłaniacz. Niewiele to jednak zmienia. Moje mieszkanie zamienione zostało w komorę gazową - dosłownie.
Co mogę zrobić, aby odzyskać normalne powietrze w domu? Gdzie mogę tę sprawę zgłosić, żeby niezależna komisja znienacka mogła przeprowadzić kontrolę instalacji wentylacyjnej w mieszkaniach mojego pionu?
Bardzo proszę osoby kompetentne o pomoc.
Duszący nawiew z wentylacji w 10 piętrowym bloku z 70. lat
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Duszący nawiew z wentylacji w 10 piętrowym bloku z 70. lat
Dziękuję, MTW.
Gdzie można zamówić taką ekspertyzę i ile to kosztuje? Rozumiem, że zaczynając od mojego mieszkania kamera wędruje do góry kanałem wentylacyjnym i nikt nie musi nikogo prosić o udostępnienie mieszkania?
pozdrawiam
Gdzie można zamówić taką ekspertyzę i ile to kosztuje? Rozumiem, że zaczynając od mojego mieszkania kamera wędruje do góry kanałem wentylacyjnym i nikt nie musi nikogo prosić o udostępnienie mieszkania?
pozdrawiam
Bardzo dziękuję za informacje. Na pewno odpowiednią firmę znajdę. W końcu jeśli kamerą ogląda się narządy wewnętrzne ludzi, to co za problem sfilmować kanał wentylacyjny od środka
Jeszcze tylko drobne uzupełnienie: z dostaniem się na dach na pewno będą sęki. Wisi wielka kłóda, a klucz do niej jest w Zarządzie Wspólnoty. Czy w takim układzie, zakadając, że da się kamerą pójść kilka pięter do góry, biorąc usytuowanie mojego mieszkania, wystarczy dojść do III piętra? Wyższe chyba tej sprawy nie dotyczą, jeśli nikt więcej nie narzeka. Czy dobrze rozumuję? Wolałbym nawet nie pyta o ten klucz
Wielkie dzięki i pozdrowienia
Wielkie dzięki i pozdrowienia