coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowskiego
przeczytałem naście postów tego pana i zaczynam być coraz bardziej przekonany o ich słuszności, mam na myśli realizację izolacji od strony nadajnika ciepła a przed masywnym odbiornikiem tzn. ścianą lub stropem ............. całkiem słuszna idea !!!
Właśnie zaczynam wykonywać powyższy eksperyment w 1 pokoju mojego domu, postaram sie poinformować o jego rezultacie.
Właśnie zaczynam wykonywać powyższy eksperyment w 1 pokoju mojego domu, postaram sie poinformować o jego rezultacie.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Dlaczego "teoria" i dlaczego "ekperyment". 19-ty rok, to trochę doświadczenia jest. Np we Francji prawo już zabrania robić izolację termiczną inaczej jak od środka.
gutex.de/en/pdf/Datasheet_thermoroom.pdf
xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf
wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1172472743556&lpi=1114066827618&sl=wb_at_home_de
gutex.de/en/pdf/Datasheet_thermoroom.pdf
xella.de/downloads/deu/broschures/Verbund-Platten_D.pdf
wienerberger.at/servlet/Satellite?pagename=Wienerberger/SR_Product/ProductStandard05&c=SR_Product&cid=1172472743556&lpi=1114066827618&sl=wb_at_home_de
dziękuje za przesłanie info w tym temacie, ale to są rozwiazanie zagraniczne, czy w chwili obecnej są jakieś patenty krajowe dopuszczone do stosowania w budownictwie, mam na myśli płyty do termoizolacji wewnętrznej ?
czy wentylacja grawitacyjna w tak zaizolowanym pomieszczeniu wystarczy, przy założeniu, że jest to pokój mieszkalny, który będzie wietrzony 2 razy w ciągu doby ?
czy wentylacja grawitacyjna w tak zaizolowanym pomieszczeniu wystarczy, przy założeniu, że jest to pokój mieszkalny, który będzie wietrzony 2 razy w ciągu doby ?
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
to i ja może się podłączę jako laik z dziedziny domów energooszczędnych. rozumiem dokładnie to, że jeśli ocieplimy dom od wewnątrz to spalimy mniej paliwa bo do ogrzania będziemy mieli mniejsza masę. na lekcjach fizyki jednak bywałem i wiem, że po ciepłej stronie izolacji termicznej przy dużych różnicach temperatury powstaje wilgoć. jak uporać się z tym zjawiskiem w domu, który ma izolację cieplną od wewnątrz? czy pomiędzy tą izolacją a murem nośnym nie będzie wilgoci? jako przykład powiem o pewnym moim znajomym, który wykończył dół domu, a góra miała zostać do wykończenia dla potomnych. chcąc się zabezpieczyć przed przenikaniem zimna przez strop, przykleił do sufitu warstwę styropianu. jakież było jego zdziwienie gdy późna jesienią zaczęła mu z sufitu kapać woda. opisana historia to nie teoria a przykład z życia. jak w takim razie radzić sobie z punktem rosy?
pozdrawiam
pozdrawiam
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

Szkoda, że opuszczał Pan lekcje fizyki.
Czy z prawidłowo zrobionego dachu, coś Panu kapie? Im grubsza izolacja termiczna, tym większe problemy z wilgocią (cytat z JBZ- tu się zgadzamy!) , dlatego izolacje termiczne grube muszą być od środka zabezpieczone paro izolacją ( wszędzie nie tylko w dachu). Ściany ocieplone od zewnatrz zimą mają zawsze zwiększoną wilgotność, co łatwo zmierzyć. Skoro ciepłe powietrze nie dostanie się do strefy rosy wilgoci nie będzie!
Czy z prawidłowo zrobionego dachu, coś Panu kapie? Im grubsza izolacja termiczna, tym większe problemy z wilgocią (cytat z JBZ- tu się zgadzamy!) , dlatego izolacje termiczne grube muszą być od środka zabezpieczone paro izolacją ( wszędzie nie tylko w dachu). Ściany ocieplone od zewnatrz zimą mają zawsze zwiększoną wilgotność, co łatwo zmierzyć. Skoro ciepłe powietrze nie dostanie się do strefy rosy wilgoci nie będzie!
Na Boga! Nie ma zimna w fizyce, nie ma przenikania , wchodzenia zimna! Ciepło to energia i płynie od wartości wyższych do niższych.jako przykład powiem o pewnym moim znajomym, który wykończył dół domu, a góra miała zostać do wykończenia dla potomnych. chcąc się zabezpieczyć przed przenikaniem zimna przez strop,
Jak źle zrobił to woda kapie! FIZTKA! by woda kapała powietrze musi dostać się do strefy rosy! Znajomy nie dał paro izolacji!!!jakież było jego zdziwienie gdy późna jesienią zaczęła mu z sufitu kapać woda.
skroplenie w przegrodzie nie wystąpi jeżeli : grubosć styropianu bedzie mieć min. 5cm od strony ogrzewanego pomieszczenia, minimalna temp. na poddaszu to -3st. C, ponizej tej temp moze wystąpic skroplenie w przegrodzie, przy załozeniu że na suficie zostanie przyklejony styropian bez izolacji paroszczelnej - to tak wg teoretycznych obliczeń
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
jeśli nie ma zimna to czym jest brak ciepła?T. Brzęczkowski pisze:Na Boga! Nie ma zimna w fizyce, nie ma przenikania , wchodzenia zimna! Ciepło to energia i płynie od wartości wyższych do niższych.jako przykład powiem o pewnym moim znajomym, który wykończył dół domu, a góra miała zostać do wykończenia dla potomnych. chcąc się zabezpieczyć przed przenikaniem zimna przez strop,
tak sobie myślę; jeśli pomieszczenie o temp -20 stopni oddzielimy od pomieszczenia o temp +20 stopni ścianą betonową o grubości 10cm, to po pewnym czasie ściana od strony cieplejszego pomieszczenia zrobi się zimna. proszę teraz zaprzeczyć temu, że zimno przeszło przez ścianę.
nie ponieważ pomiędzy pokryciem, a warstwą ocieplenia jest przestrzeń wentylowana, dzięki której wilgoć jest wywiewana na zewnątrz. oczywiście można zrobić taką wentylację w ścianach, tylko w takim razie po co ściana zewnętrzna, chyba że jej nie robić wcale jak w domach prefabrykowanych ze styropianu. do tego typu rozwiązań pan namawia?T. Brzęczkowski pisze:Czy z prawidłowo zrobionego dachu, coś Panu kapie?
uprzedzając pańską odpowiedź proszę o schemat kolejnych warstw podłogi i ścian domu ocieplonego od wewnątrz.
pozdrawiam
moze sie wtracę w wątki..........
układ warstw dla sciany od wewnątrz :
1) powłoka malarska
2) gładź szpachlowa
3)płyta gk
4) folia paroszczelna
5) wełna mineralna + ruszt metalowy
6) istniejaca konstrukcja ściany zewnętrznej
na pewno nie będzie wykroplenia !!!!
ukłąd warstw dla stropu :
1) styropian 5cm
2) strop h=24cm
3) poddasze - do temp -3 na poddaszu wykroplenie nie wystąpi, ponizej tej temp. bezwzględnie paroizolacja przez izol termiczną i po kłopocie !!!
układ warstw dla sciany od wewnątrz :
1) powłoka malarska
2) gładź szpachlowa
3)płyta gk
4) folia paroszczelna
5) wełna mineralna + ruszt metalowy
6) istniejaca konstrukcja ściany zewnętrznej
na pewno nie będzie wykroplenia !!!!
ukłąd warstw dla stropu :
1) styropian 5cm
2) strop h=24cm
3) poddasze - do temp -3 na poddaszu wykroplenie nie wystąpi, ponizej tej temp. bezwzględnie paroizolacja przez izol termiczną i po kłopocie !!!
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
bez względu na temperaturę poniżej stropu?mpm pisze: ukłąd warstw dla stropu :
1) styropian 5cm
2) strop h=24cm
pozostał jeszcze układ podłogi na gruncie i kwestia łączenia wszystkich warstw (podłoga, ściana, strop) izolacji termicznej. czy istnieją takie domy w polsce? chodzi mi o normalne użytkowanie.
pozdrawiam
Re: coraz bardziej przekonuje mnie teoria p. T. Brzęczykowsk
W jednym pokoju to na bank wyjdzie pozytywnie, nawet bez szkody dla mieszkania/budynku. Natomiast taki numer z całym budynkiem w dodatku w technologii murowanej nie jest już taki prosty. CO INNEGO SZKIELET DREWNIANY ale to już inna bajka.mpm pisze:przeczytałem naście postów tego pana i zaczynam być coraz bardziej przekonany o ich słuszności, mam na myśli realizację izolacji od strony nadajnika ciepła a przed masywnym odbiornikiem tzn. ścianą lub stropem ............. całkiem słuszna idea !!!
folia kubełkowa... czemu nie
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
robota będzie za parę lat...
i nie ma czegoś takiego jak 99% izolacji
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
do frunzin
dlaczego przy bud. murowanym nie będzie to takie proste ?
Zakładam, że bedę izolował pomieszczenie po pomieszczeniu, tak aby odciać dopływ ciepła do elementów masywnych danej przegrody, czyli do ścian i stropów.
Jeśli zaizoluje wszystkie płaszczyzny w danym pomieszczeniu to nie widze problemu nawet przy technologii murowanej ......... Jeśli macie inne odczucie prosze o rozwiniecie wątku !!!
dlaczego przy bud. murowanym nie będzie to takie proste ?
Zakładam, że bedę izolował pomieszczenie po pomieszczeniu, tak aby odciać dopływ ciepła do elementów masywnych danej przegrody, czyli do ścian i stropów.
Jeśli zaizoluje wszystkie płaszczyzny w danym pomieszczeniu to nie widze problemu nawet przy technologii murowanej ......... Jeśli macie inne odczucie prosze o rozwiniecie wątku !!!