Wciaganie ognia do podajnika - ciąg komina
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wciaganie ognia do podajnika - ciąg komina
Nowoczesne sterowniki do kotłów z podajnikiem automatycznie dobierają obroty dmuchawy i przerwy między podawaniem paliwa. Doświadczyłem, że piec ma tendencje do wciągania ognia do podajnika. Zastosowałem regulator ciągu komina - lecz mimo to problem nie ustępuje zwłaszcza wtedy, gdy spada zapotrzebowanie na ciepło w mieszkaniu lub występuje silny wiatr. Jak można zaradzić temu niedomaganiu ?
jan
Dziękuję Ci Adamis. Propozycja uchylania drzwiczek jest w miarę skuteczna - ale ciepło ucieka do komina - a tu nie o to chodzi. Klapka na czopuchu owszem tak - ja wcześnie robiłem podobnie przez uchylanie drzwiczek do czyszczenia komina poniżej czopucha. Wszystko to sa próby amatorskie i nie do końca zadowalajaće. Czy są inne sposoby na te dolegliwości ?
Pozdrawiam
Jan
Pozdrawiam
Jan
jan
Warto też podzielić się doświadczeniem - jeśli dmuchawa ma klapkę. Wtenczas zasłonięcie przelotu powietrza podczas nadzoru sprawia, że mniejszy jest ciąg do komina. Pod warunkiem, że siła ciągu nie przekroczy siły oporu klapki. To rozwiązanie dość skutecznie przeciwdziała wciąganiu ognia do ślimaka i do kosza.
W moim przypadku musiałem dopasować kształt klapki przez spiłowanie tak, aby jej krawędzie nie zaczepiały ścianek przelotu powietrza do palnika retortowego.
No cóż - znowu użytkownik musi dochodzić sam - a czemu nie producenci ?
Życzę forumowiczom mało udręki a dużo satysfakcji i oszczędności w ogrzewaniu swoich domów.
Jan
W moim przypadku musiałem dopasować kształt klapki przez spiłowanie tak, aby jej krawędzie nie zaczepiały ścianek przelotu powietrza do palnika retortowego.
No cóż - znowu użytkownik musi dochodzić sam - a czemu nie producenci ?
Życzę forumowiczom mało udręki a dużo satysfakcji i oszczędności w ogrzewaniu swoich domów.
Jan
jan
No widze, że wciąganie ognia do podajnika zainteresowało jedynia adamisa.
Czyżby ten problem mnie tylko dotyczył ?
Po zastosowaniu dmuchawy z klapką (wewnątrz) jest mi "lepiej" - tym bardziej że doszedłem do tego sam. Z drugiej strony producenci PID wskazują, aby dmuchawa była otwarta na całość i stąd mam wątpliwości, czy z klapką nie tłumi dostępu powietrza. Ważne, że u mnie to pomogło, ale przy silnym wietrze też zdarzyło się, że rura podajnika stała się gorąca. Proszę o wymianę doświadczeń...
Pozdrawiam
Czyżby ten problem mnie tylko dotyczył ?
Po zastosowaniu dmuchawy z klapką (wewnątrz) jest mi "lepiej" - tym bardziej że doszedłem do tego sam. Z drugiej strony producenci PID wskazują, aby dmuchawa była otwarta na całość i stąd mam wątpliwości, czy z klapką nie tłumi dostępu powietrza. Ważne, że u mnie to pomogło, ale przy silnym wietrze też zdarzyło się, że rura podajnika stała się gorąca. Proszę o wymianę doświadczeń...
Pozdrawiam
jan
No właśnie - wciąganie ognia nie dotyczy tzw. tłokowców. Podajniki ślimakowe są b. precyzyjne co do stabilności temperatury i dawkowania opału - a z drugiej strony są podatne na tego typu uciążliwości, a nawet zagrożenia zapalenia się w koszu zasypowym. Trzeba więc wzmożyć nadzór i zwrócić uwagę szczególną na szczelność kosza, aby nie było do niego dopływu powietrza.
Dziękuję Ci adamis za odzew.
Dziękuję Ci adamis za odzew.
jan