Strona 1 z 2
wentylacja kuchni
: 09 mar 2012, 17:28
autor: wendy
prosze o pomoc bo juz niemam sily do tlumacznia mezowi gdzie jest blad!!!
postawilismy dom 10 la temu ,wstawilismy pierwsze okna drewiane wolomin -na ten czasto byl wypas do tego ja nemajac pojecia o budowie sie nie wtracalam i mam tylko jeden kanal wentylacyjny w kuchni .na chwile obecna okna sa do wyniany poniewaz mimo juz fabrycznego sklejania pokrzywily sie do teo niema cyrkulacji powietrza i mam na szpaletach pojawiajace sie kropy z plesnia .
pytanie moje jest takie jakim sposobem moge poprawic te wentylcje bo na oknach mam ciagle pare ,wode itd. a niemam juz wolnych kanalow kominowych ?mysle o membranowym nawiewie ale w wyloce mam podloczony pochlaniacz do kuchenki gazowej? doradzcie panstwo!!!
Re: wentylacja kuchni
: 09 mar 2012, 18:32
autor: SGL
Dobudować brakujące kanały - tzn postawić nowy komin.
Re: wentylacja kuchni
: 11 mar 2012, 20:43
autor: wendy
takie rozwiazanie nie wchodzi w rachube poniewaz dom to blizniak z kominami w srodku ,jedyne rozwiazanie to jakas najnowsza wentylacja scienna ale nieznam sie na tym jeszcze i niewiem w co udezyc i gdzie.podpowiedz kolego jak cos wiesz ,,prosze moze z takimi rzeczami miales doczynienia..
narazie zielona....
Re: wentylacja kuchni
: 14 mar 2012, 18:02
autor: samouk
wendy pisze: pytanie moje jest takie jakim sposobem moge poprawic te wentylcje
A masz w tej kuchni kuchenkę gazową?
Nie da się pogodzić wentylacji (co najmniej) naturalnej z okapem nadkuchennym podłączonych do
jednego kanału kominowego, aby jedno i drugie działało poprawnie.
Pozdrawiam
Re: wentylacja kuchni
: 20 mar 2012, 20:35
autor: Czerwiak
Wstawić nowe ramy okienne z otworami wentylacyjnymi. Teraz to już jest chyba w standardzie.
Re: wentylacja kuchni
: 20 mar 2012, 21:34
autor: samouk
Czerwiak pisze:Wstawić nowe ramy okienne z otworami wentylacyjnymi. Teraz to już jest chyba w standardzie.
Jak możesz tak (delikatnie mówiąc)
nieprzemyślane "rozwiązanie" proponować dla zaspokojenia "apetytu"
okapu nadkuchennego

Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 9:31
autor: bajbaga
Współczesne okna, musza mieć nawiewniki wymóg ustawowy.
Nawiewniki (ich przepływ) dobierane są zgodnie z zapotrzebowaniem (które też jest wyliczane) tak na oko nie powinien być mniejszy (w kuchni) niż 50m3/h
Sprawdzić należy drożność kanałów wentylacyjnych (mogą być zapchane, np. gniazdami ptaków).
Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 19:11
autor: samouk
bajbaga pisze: Nawiewniki (ich przepływ) dobierane są zgodnie z zapotrzebowaniem (które też jest wyliczane) tak na oko nie powinien być mniejszy (w kuchni) niż 50m3/h
Z tego by wynikało, że dla nie największego przecież okapu nadkuchennego o wydajności 700 m sześc./h potrzeba aż.... 14 takich nawiewników
Pozdrawiam
Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 20:04
autor: bajbaga
Jakby to napisać, aby nie urazić już wiem. Musisz się jeszcze sporo samonauczyć.
Da radę z kilku powodów.
Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 21:26
autor: samouk
bajbaga pisze:Jakby to napisać, aby nie urazić już wiem. Musisz się jeszcze sporo samonauczyć.
Na mojej Politechnice uczyli o czymś takim, jak bilans powietrza
WLAtującego I
WYlatującego, który musi wyjść na "zero", bo inaczej (w przypadku braku innych źródeł poboru powietrza) wystąpi
podciśnienie lub
nadciśnienie.
Tak więc nie "
samouczyłem" się tylko
mnie tak uczyli.
Ciekawe, że Ciebie inaczej

Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 21:35
autor: bajbaga
Minimalna wydajność kratki nawiewnej (nawiewnika) określona jest dla niewielkiej delty p ( z reguły dla podciśnienia występującego w lecie)
W tej chwili nie mam dostępu do normy, ale jutro mogę podać jaka to wartość.
W sumie wentylacja grawitacyjna działa jako podciśnieniowa upraszczając zagadnienie.
Z tego też powodu istnieją automatyczne nawiewniki ciśnieniowe, a w zasadzie podciśnieniowe.
Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 21:42
autor: samouk
W dziale "kominy" napisałeś niedawno:
"
Ale aby mogło coś wylatac, musi wpierw wlatać a wlotów brak lub są pozamykane"
co niejako potwierdza moją wyżej zamieszczoną uwagę
A dodatkowo powyżej napisałeś:
"W sumie
wentylacja grawitacyjna działa jako podciśnieniowa upraszczając zagadnienie".
A przecież pisaliśmy tu o nawiewnikach i
okapie nadkuchennym a nie o
wentylacji grawitacyjnej
Hmm - gdzie więc ...konsekwencja

Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 21:55
autor: bajbaga
Ależ jest (konsekwencja).
Przez nawiewnik będzie wlatać, tyle ile zassie komin (wentylator).
Po drugie zasysa także z innych nawiewników np. z sypialni, salonu.
Upraszczając: przy obliczaniu ilości powietrza wentylacjnego, oblicza się ile tego powietrza trzeba ustawowo usunąć z łazienki, WC, kuchni i na tej podstawie dobiera się wydajność nawiewników w pomieszczeniach, których sumaryczna wydajność nie może być mniejsza od obliczonej ilości powietrza wylatującego.
Ot cała filozofia.

Re: wentylacja kuchni
: 21 mar 2012, 22:39
autor: samouk
bajbaga pisze:Ależ jest (konsekwencja).
A mnie się wydaje, że się Sz. Interlokutor "zapętlił" i teraz robi dobrą minę do złej gry (bo dopiero teraz "skumał", o czym tu się naprawdę pisze)
bajbaga pisze: Przez nawiewnik będzie wlatać, tyle ile zassie komin (wentylator).
Po drugie zasysa także z innych nawiewników np. z sypialni, salonu.
Niekoniecznie prawda
Podana przy nawiewniku wydajność jest jego wydajnością maksymalną (więcej nie może

)
a dodatkowe nawiewy pod drzwiami też nie dadzą więcej niż jakieś 100 do 150 m3/h.
Dlatego też doświadczone gospodynie domowe wiedzą najlepiej, aby podczas pracy okapu
po prostu uchylić okno (choć zimą do przyjemności to nie należy

)
Ale to jest dopiero WYSTARCZAJĄCY nawiewnik
bajbaga pisze: Upraszczając: przy obliczaniu ilości powietrza wentylacjnego, oblicza się ile tego powietrza trzeba ustawowo usunąć z łazienki, WC, kuchni i na tej podstawie dobiera się wydajność nawiewników w pomieszczeniach, których sumaryczna wydajność nie może być mniejsza od obliczonej ilości powietrza wylatującego.
Ot cała filozofia.

I znowu - po co ten "wykład", skoro TU nie mówimy o wentylacji
całego mieszkania tylko o pracy
OKAPU w kuchni

Re: wentylacja kuchni
: 22 mar 2012, 10:29
autor: bajbaga
Praca okapu wpływa na pracę wentylacji w całym obiekcie, lub wydzielonej (wyodrębnionej) strefie wentylacyjnej. To są naczynia połączone.
Maksymalna wydajność nawiewnika jest określana dla różnicy ciśnień (po obu stronach nawiewnika) w wys. 10Pa.
Można wyliczyć bardzo dokładnie, przy jakiej różnicy ciśnień ile przepuszczają, ale jak podałem obowiązujące przepisy w zakresie sposobu obliczania to źle.
Wobec tego najprościej jak się da:
- nawiewnik o wydajności około 50m3/h (dla delty p=10Pa) ma wymiary około 200cm2,
- zgodnie z przepisami minimalna powierzchnia przekroju kanału wentylacyjnego to 160cm2 i taką z reguły jest.
Wniosek: skoro wentylator przepcha przez taki przekrój, to i nawiewnik też wydoli , tym bardziej, że występują w nim mniejsze opory w porównaniu do kanału wentylacyjnego.
Przy dobrze dobranych nawiewnikach, nie ma potrzeby otwierania okna w kuchni, ani innych pomieszczeniach.
I w uzupełnieniu nawiewy pod drzwiami kuchni, łazienki muszą mieć powierzchnię nie mniejszą niż 200cm2, zaś w pomieszczeniach innych (np. sypialnie) nie mniejszą niż 80cm2.