Strona 1 z 1

CEGŁY W KUCHNI RESTAURACJI - IMPREGNACJA

: 15 sie 2009, 14:28
autor: ziutasek
Witam,
Mam pomieszczenie w piwnicy budynku wpisanego do rejestru zabytków z przeznaczeniem na kuchnię restauracyjną. Ściany wykonane sa z nieotynkowanej cegły i tworzą przepiękne sklepienia. Grzechem jest otynkowanie tych ścian, jednak SANEPID stoi na stanowisku, że niestety bedzie trzeba to zrobić jeśli nie znajdziemy jakiegoś środka impregnacyjnego, ktory wniknie, zaizoluje i stworzy nieprzemakalną powłokę. Cegła jest XIX wieczna wiec porowata co oznacza trudna.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem i sobie z nim poradził?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.

Dziękuje i pozdrawiam

: 01 wrz 2009, 15:31
autor: Patin
Ale wszyscy pomagają? Widzę las rąk :)
Ma Pan rację tynkować starą cegłę to zbrodnia.

Firma Remmers - b.dobre impregnaty do obiektów zabytkowych, cegieł, zniszczone spoiny
Firma Keim - b.dobre masy uzupełniające do kamienia

Ale mury muszą być suche i czyste (po piaskowaniu)

Jeżeli restauracja jest duża polecam skontaktować się z przedstawicielem firmy Remmers (jeżeli taki jest) Może zorganizuje jakieś bezpłatne szkolenie dla firm budowlanych na przykładzie Pańskiego problemu?

W razie dodatkowych pytań proszę pisać na e-maila postaram się pomóc. pzdr.