Strona 1 z 1

grzyb plesniowy w kuchni

: 23 lut 2009, 14:44
autor: wojtas445
witam!jestem <nieszczesliwym> posiadaczem chodowli grzyba na suficie ,okna mam plastikowe ,kaloryfer skrecony na 0,docieplony blok z zewnwtrz styropian 10cm,mieszkanie w bloku ostatnie narozne,wym.kanalu wentylacyjnego 15x15cm.Inspektor spoldzielni nakazal wietrzenie 30 min /albo uchylone okno caly dzien...a co z kosztami podzielnikow? co jest powodem powstania grzyba?prosze o informacje

Re: grzyb plesniowy w kuchni

: 08 sty 2011, 13:35
autor: KatarzynaS
Powodów powstania zagrzybienia może być kilka, czasem też mogły nałożyć się różne czynniki.

Mianowicie, kilka z nich to:
- źle wykonane ocieplenie budynku (przegroda posiadała wilgoć w czasie montażu termoizolacji ze styropianu)
- zbyt szczelne okna (dla właściwej wymiany powietrza powinny posiadać nawiewniki)
- wady wentylacji w mieszkaniu
- wadliwe zaizolowanie ścian w pomieszczeniach mokrych, które mają ciągły kontakt z wilgocią (kuchnia, łazienka)

Re: grzyb plesniowy w kuchni

: 08 sty 2011, 13:53
autor: Brutus80
Kilka pytań:
- co jest powyżej pańskiego mieszkania (dach czy kolejne piętro)?
- Czy w oknach są nawiewniki?
- Czy na oknach wykrapla się rosa?
- Jaka temperatura panuje standardowo w pomieszczeniu?
- Czy kratka jest w tym pomieszczeniu czy w innym?
- Czy kratka jest drożna (ciągnie)? Aby to sprawdzić wystarczy przysunąć do niej zapaloną zapałkę czy zapalniczkę, płomień wskaże siłę i kierunek ruchu powietrza.

Re: grzyb plesniowy w kuchni

: 10 lis 2011, 20:37
autor: SGL
Rozszczelnić okna i ZACZĄĆ OGRZEWAĆ mieszkanie.