Strona 1 z 1

Cięcie blachodachówki i zabezpieczenie krawędzi

: 14 paź 2019, 8:28
autor: monia121
Czym należy docinać blachodachówkę, żeby jej nie zniszczyć.
Czy cięte krawędzie należy czymś zabezpieczyć?

Re: Cięcie blachodachówki i zabezpieczenie krawędzi

: 14 paź 2019, 8:38
autor: Blachy Pruszyński
Dzień dobry.
Blachy stalowe ocynkowane (blachodachówki, blachy trapezowe) powinny być cięte nożycami ręcznymi lub tzw. niblerami (nożycami skokowymi).
Tylko cięcie w ten sposób spowoduje, że krawędź cięta zostanie "zaciągnięta" warstwą cynku. Krawędzie należy zabepieczyć lakierem ochronnym dostępnym w zaprawkach z pędzelkiem czy sprayu.
Niedozwolone jest używanie szlifierek kątowych, przy których cięcie następuje w wysokiej temperaturze niszcząc krawędź ciętą, a wydobywające się iskry wypalają powłokę, co w konsekwencji doprowadzi do powstania ognisk korozji w tych miejscach.