Blat w kuchni puchnie od wody
Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
Blat w kuchni puchnie od wody
Witam.
Mam problem z łączeniem blatu w kuchni koło zlewu. Blat jest złączony metalowym kawałkiem blachy jednak ciągle podcieka pod niego woda a płyta zaczyna puchnąć.
Czym zabezpieczyć łączenie? Silikon? Klej?
Z góry dzięki
Mam problem z łączeniem blatu w kuchni koło zlewu. Blat jest złączony metalowym kawałkiem blachy jednak ciągle podcieka pod niego woda a płyta zaczyna puchnąć.
Czym zabezpieczyć łączenie? Silikon? Klej?
Z góry dzięki
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
my mamy zabezpieczone silikonem bezbarwnym oczywiście i nic nie podcieka, nie puchnie no ale wiadomo co jakiś czas trzeba ten silikon uszczelnić nowym
-
Przemek Wipler
- Aktywny

- Posty: 298
- Rejestracja: 13 paź 2015, 13:49
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Kontakt:
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Super jeszcze nigdy nie słyszałem o pomyśle z woskiem. Bardzo praktyczne Na pewno zastosuje
-
KrzysztofJa
- Początkujący

- Posty: 5
- Rejestracja: 03 mar 2016, 10:27
- Kontakt:
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Bardzo dobrze takich sytuacjach sprawdza się sylikon sanitarny. O metodzie z ciekłum woskiem nie słyszałem, ale może warto sprawdzić. 
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Czy ktoś z forumowiczów stosował tę metodę z ciekłym woskiem? Działa?-_- greg pisze:Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.
Budowanie twórcze jest 
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
mikk pisze:Czy ktoś z forumowiczów stosował tę metodę z ciekłym woskiem? Działa?-_- greg pisze:Sprawdzony sposób to wosk ze świecy. Wystarczy gorącym płynnym woskiem dokładnie zalać cięty fragment płyty wiórowej, blatu itp. Samą listwę metalową przykleić silikonem.
Tego typu prace należy wykonać dokładnie i ze starannością.
Gdybym nie stosował tej metody z powodzeniem to bym nie wspominał o tym.
(O tej metodzie dowiedziałem się od stolarza).
Pierwszy raz zastosowałem na płytę wiórową nie impregnowaną, która zasłoniła bok wanny. Wszystkie brzegi zalałem dokładnie woskiem. Płytę obsadziłem i dookoła zasilikonowałem. Łazienka słabo wentylowana, podczas kąpieli robi się sauna.
Woda nie raz stała na podłodze przy wannie a sama płyta jest w zagłębieniu.
Płyta wiórowa ma się dobrze, do tej pory nie spuchła a minęło chyba ponad 10lat… dokładnie nie pamiętam. To miało być tymczasowe rozwiązanie, taka estetyczna prowizorka.
Ważne - wosk musi być dobrze płynny a nie tylko lekko podgrzany. Wosk musi wniknąć w płytę a nie zastygnąć gdy się ledwo z nią zetknie.
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Super-_- greg pisze:Ważne - wosk musi być dobrze płynny a nie tylko lekko podgrzany. Wosk musi wniknąć w płytę a nie zastygnąć gdy się ledwo z nią zetknie.
Budowanie twórcze jest 
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Jak puchnie to znaczy, że albo jest kiepskiej jakości albo został źle zamontowany. Ciężko powiedzieć.
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Dobrze ktoś powiedział o wosku, ale to raczej pomoc doraźna. Lepiej zabezpieczyć silikonem ze wszystkich możliwych stron.
-
jacekmogliwia
- Zaawansowany

- Posty: 370
- Rejestracja: 16 lis 2017, 10:30
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Montaż samodzielny? Jeżeli wynajmowałeś firmę, być może przysługuje Ci jeszcze gwarancja?
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Ja uszczelniałam silikonem i póki co wszystko jest szczelne 
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
chciałbym dodać coś odnośnie uszczelniania płyt woskiem
w tanich świecach jest zwykła parafina, która jest trochę niewygodna (niska temperatura topnienia, nieprzyjemny zapach, dymi, spływa po brzegach) a prawdziwe dobre właściwości będzie miał wosk pszczeli. Taki wosk wg mnie najlepiej kawałkami układać na płycie i jeździć po nim żelazkiem. Żelazko można ustawić na nieco niższa temperaturę. Wg mnie efekt jest świetny, a płyta blatowa potrafi go wchłonąć bardzo dużo. Powierzchnia woskowania jest gładka i bardzo szczelna. Jedyny minus to nie dawałbym tego przy kuchence, bo temperatura może roztopić ten wosk, tam użyłem u siebie kleju.
Czy żelazko można ubrudzić podczas tej operacji? Wg mojego doświadczenia wręcz przeciwnie. Po całej akcji impregnowania blatu w kuchni nawet pozbyłem się starych zabrudzeń na stopce ale zawsze można użyć jakiegoś starego żelazka.
w ten sposób zabezpieczyłem nie tylko blat ale tez szafki w kuchni
tutaj efekt z parafina a z woskiem wyglada jeszcze lepiej
https://ibb.co/2WhPz3s
w tanich świecach jest zwykła parafina, która jest trochę niewygodna (niska temperatura topnienia, nieprzyjemny zapach, dymi, spływa po brzegach) a prawdziwe dobre właściwości będzie miał wosk pszczeli. Taki wosk wg mnie najlepiej kawałkami układać na płycie i jeździć po nim żelazkiem. Żelazko można ustawić na nieco niższa temperaturę. Wg mnie efekt jest świetny, a płyta blatowa potrafi go wchłonąć bardzo dużo. Powierzchnia woskowania jest gładka i bardzo szczelna. Jedyny minus to nie dawałbym tego przy kuchence, bo temperatura może roztopić ten wosk, tam użyłem u siebie kleju.
Czy żelazko można ubrudzić podczas tej operacji? Wg mojego doświadczenia wręcz przeciwnie. Po całej akcji impregnowania blatu w kuchni nawet pozbyłem się starych zabrudzeń na stopce ale zawsze można użyć jakiegoś starego żelazka.
w ten sposób zabezpieczyłem nie tylko blat ale tez szafki w kuchni
tutaj efekt z parafina a z woskiem wyglada jeszcze lepiej
https://ibb.co/2WhPz3s
Re: Blat w kuchni puchnie od wody
Mam ten sam problem.. Da się coś z tym zrobić czy trzeba całkowicie wymienić na nowy?

