Wentylacja z rekuperatorem a kuchenka gazowa
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Wentylacja z rekuperatorem a kuchenka gazowa
Zamierzam wykonać wentylację mechaniczną z rekuperatorem w nowym domu. Mam jednak kilka pytań do użytkowników mających doświadczenie w instalowaniu wentylacji w domach.
1. Jak będzie działać wentylacja mechaniczna (i odzysk ciepła) skoro przepisy wymagają wentylacji grawitacyjnej w kuchni z powodu planowanej kuchenki gazowej.
2. Z wypowiedzi na forum wiem, że okapu kuchennego nie włącza się do układu wentylacji mechanicznej.
3. Kotłownia również musi mieć wentylację grawitacyjną (co gazowe) z dopływem powietrza w kratce w drzwiach z korytarza.
Pytanie: Jaki jest sens kupowania central wentylacyjnych skoro na samym parterze budynku powstają trzy silne strumienie powietrza, które są wyprowadzane bezpośrednio poza budynek.
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
1. Jak będzie działać wentylacja mechaniczna (i odzysk ciepła) skoro przepisy wymagają wentylacji grawitacyjnej w kuchni z powodu planowanej kuchenki gazowej.
2. Z wypowiedzi na forum wiem, że okapu kuchennego nie włącza się do układu wentylacji mechanicznej.
3. Kotłownia również musi mieć wentylację grawitacyjną (co gazowe) z dopływem powietrza w kratce w drzwiach z korytarza.
Pytanie: Jaki jest sens kupowania central wentylacyjnych skoro na samym parterze budynku powstają trzy silne strumienie powietrza, które są wyprowadzane bezpośrednio poza budynek.
Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Pozdrawiam
Piotr M
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Przepisy mówią o nie łączeniu wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. Rekuperator daje nadciśnienie, grawitacja (gdyby działała ) podciśnienie więc przy paleniu wentylacja mechaniczna jest lepsza. Okap wyprowadza, się nakrótszą drogą na zewnątrz. Okap powinien mić zastawkę zapobiegającą cofce. Kotłownia nie powinna być połączona z mieszkaniem, więc i z rekuperacją. Jeżeli jest połączona ,to powinien być piec z zamkniętą komorą spalania.
A na koniec , płyta ceramiczna jest znacznie praktyczniejsza, bezpieczniejsza i znacznie tańsza w eksploatacji od kuchni gazowej.
A na koniec , płyta ceramiczna jest znacznie praktyczniejsza, bezpieczniejsza i znacznie tańsza w eksploatacji od kuchni gazowej.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Więc czy wentylacja z rekuperacją spełni pokładane w niej nadzieje na zdrowsze powietrze i oszczędność energii czy nie. (Muszę chyba pozostawić kratkę w kuchni i kotłowni a okap jeśli nie jest włączony to chyba "nie ciągnie"). Czy nie zaistnieje tutaj kolejny problem tzn.powietrze czyste będzie nawiewane przez rekuperator, a wywiewane będzie przez przewody grawitacyjne przez które będzie miało "bardziej swobodny" przepływ.
Piotr M
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

- Posty: 203
- Rejestracja: 20 sie 2006, 7:19
Po pierwsze: przepisy zalecają stosowanie urządzeń mechanicznych okresowo zwiększających usuwanie powietrza z pomieszczeń tylko należy pamiętać, że okresowe zwiększenie usuwania powietrza np. z kuchni musi być połączone z rozszczelnieniem okna w pokoju aby skompensować ujście powietrza i mechaniczne i grawitacyjne. Brak drogi dopływu powietrza z zewnątrz przez szczelinę w oknie spowoduje, że powietrza napłynie do pomieszczenia przez przewód kominowy wentylacyjny lub ewentualnie kanał spalinowy od piecyka gazowego do ciepłej wody co grozi zatruciem spalinami.
Nie łączy się wentylacji mechanicznej wywiewnej o ciągłej pracy lub mechanicznej nawiewno-wywiewnej z wentylacją grawitacyjną bo szkoda wydawać pieniądze na dwa systemy i po drugie wymiana powietrza z mieszkania za pomocą przewodów kominowych i przewodów wentylacji mechanicznej przy musowym pozostawieniu większej szczeliny w oknach dla kompensacji ujścia powietrza przewodami kominowymi i przewodami wywiewnymi wentylacji mechanicznej będzie zbyt intensywna.
Oczywiście że technicznie można połączyć działanie ciągłe wentylacji mechanicznej z prawidłowym funkcjonowaniem przewodów kominowych ale pytanie : po co?
Oczywiście że w kuchni z kuchenką gazową można stosować mechaniczną wentylacje nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub lekko podciśnieniową, tak aby zapachy kuchenne i spaliny gazowe z KG-4p. nie wydostawały się z kuchni do przedpokoju i pokoi, dlatego powietrze nawiewane jest do pokoi a wywiewane jest z kuchni, łazienki i ubikacji .
Nie łączy się wentylacji mechanicznej wywiewnej o ciągłej pracy lub mechanicznej nawiewno-wywiewnej z wentylacją grawitacyjną bo szkoda wydawać pieniądze na dwa systemy i po drugie wymiana powietrza z mieszkania za pomocą przewodów kominowych i przewodów wentylacji mechanicznej przy musowym pozostawieniu większej szczeliny w oknach dla kompensacji ujścia powietrza przewodami kominowymi i przewodami wywiewnymi wentylacji mechanicznej będzie zbyt intensywna.
Oczywiście że technicznie można połączyć działanie ciągłe wentylacji mechanicznej z prawidłowym funkcjonowaniem przewodów kominowych ale pytanie : po co?
Oczywiście że w kuchni z kuchenką gazową można stosować mechaniczną wentylacje nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub lekko podciśnieniową, tak aby zapachy kuchenne i spaliny gazowe z KG-4p. nie wydostawały się z kuchni do przedpokoju i pokoi, dlatego powietrze nawiewane jest do pokoi a wywiewane jest z kuchni, łazienki i ubikacji .
aga
witam
ja także w swoim domu jestem na etapie zakładania rekuperacji, tylko problem mam z głowy bo ogrzewac się będę popmpą ciepła. Jednakze instalator nie zalecał mi wyciągu nadkuchennego podłączonego do komina (bo po co rekuperacja !!) a zastosowanie filtórw węglowych. Czy ma rację ?
Jak już musisz ogrzewać się gazem to posłuchaj tutaj ludzi i nie kupuj kuchni gazowej, wszędzie smród, z gazu tłuste osady itp. Takze myślę, że płyta ceramiczna to o wiele lepsze rozwiązanie nie tylko praktyczne ale o ile czystsze i ładniejsze
ja także w swoim domu jestem na etapie zakładania rekuperacji, tylko problem mam z głowy bo ogrzewac się będę popmpą ciepła. Jednakze instalator nie zalecał mi wyciągu nadkuchennego podłączonego do komina (bo po co rekuperacja !!) a zastosowanie filtórw węglowych. Czy ma rację ?
Jak już musisz ogrzewać się gazem to posłuchaj tutaj ludzi i nie kupuj kuchni gazowej, wszędzie smród, z gazu tłuste osady itp. Takze myślę, że płyta ceramiczna to o wiele lepsze rozwiązanie nie tylko praktyczne ale o ile czystsze i ładniejsze
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

- Posty: 203
- Rejestracja: 20 sie 2006, 7:19
Oczywiście, że bez sensu jest łączenie dwóch systemów i tu bez znaczenia jest czy mamy kuchnie gazową czy płytę grzewczą elektryczną. Okap tzw pochłaniacz powinien być zaopatrzony w filtr zatrzymujący cząsteczki tłuszczu, absorbujące parę wodną i zapachy, ale trzeba pamiętać, że zgodnie z intensywnością użytkowania należy myć filtry, które można myć i wymieniać te do wymiany i zacząć trochę myśleć. U nas, niestety brak świadomości, że zamontowana kuchenka gazowa, czy system rekuperacyjny czy pochłaniacz czy system przewodów kominowych wymaga systematycznego przeglądu i czyszczenia, drobnych napraw i to należy wykonać zgodnie z dołączoną instrukcją, normami technicznymi i te bardziej zaawansowane technicznie powinni wykonać specjalisci potrafiący doradzić i przestrzec przed błędami w użytkowaniu. Żyjemy w świecie wąskich specjalizacji i internetu gdzie na każdy temat możemy uzyskać specjalistyczną wiedzę i już nie wystarczy polegać na tzw. złotej rączce lub zasłyszanych informacjach z którejś tam ręki.
aga
-
Adam Makowicz
- Aktywny

- Posty: 114
- Rejestracja: 26 cze 2007, 20:55
- Lokalizacja: Sopot
-
Agnieszka Strawińska
- Aktywny

- Posty: 203
- Rejestracja: 20 sie 2006, 7:19
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Współczesne okapy kuchenne posiadają zastawkę uniemożliwiającą cofkę powietrza . A zamontowane i włączone przy pracującym rekuperatorze zwiększają wydatek z przewodów nawiewowych, nie powodując cofki z "brudnych" przewodów wywiewowych. Założenie takiego okapu nie zakłóci pracy wentylacji. Zwiększy tylko podczas pracy ilość m3/h.
Ostatnio jest tendancja do sterowania centralami , nie "zewnętrznie" a ciśnieniem w kanałach, chodzi o to by idealnie dopasować wentylację do strefy komfortu cieplno - wilgotnościowego. W tego typu układach kuchnia , gdy w niej nie gotujemy nie jest "wyróżniana" wentylacyjnje, zmienia się to gdy korzystamy z kuchni, siłownik otwiera szerzej wyciąg z kuchni przymykając sanitariaty. Zwiększamy wydatek w kuchni zachowując bilans.
http://www.atlantic-ventilation.com/atl ... /Mai_DflHR
Ostatnio jest tendancja do sterowania centralami , nie "zewnętrznie" a ciśnieniem w kanałach, chodzi o to by idealnie dopasować wentylację do strefy komfortu cieplno - wilgotnościowego. W tego typu układach kuchnia , gdy w niej nie gotujemy nie jest "wyróżniana" wentylacyjnje, zmienia się to gdy korzystamy z kuchni, siłownik otwiera szerzej wyciąg z kuchni przymykając sanitariaty. Zwiększamy wydatek w kuchni zachowując bilans.
http://www.atlantic-ventilation.com/atl ... /Mai_DflHR
Tez nie jest to cyba idealne. Jak zwykle mozna jakis przyklad podac.
Wieczorem gdy np. zona gotuje obiadek a maz idzie sie kapac to z lazienki nie jest wyciagana odpowiednia ilosc wilgotnego powietrza bo przymykaja sie "kanaly" pobierajac zwiekszona ilosc z kuchni -zeby nie powstalo podcisnienie.
Moze lepiej po prostu zwiekszyc naplyw swiezego powietrza i wtedy mozna zwiekszyc pobor zuzytego?
No ale skoro firmy podobno tak robia to moze jestem idealista bo tak sie np. nie robi?
Pzdr.
Wieczorem gdy np. zona gotuje obiadek a maz idzie sie kapac to z lazienki nie jest wyciagana odpowiednia ilosc wilgotnego powietrza bo przymykaja sie "kanaly" pobierajac zwiekszona ilosc z kuchni -zeby nie powstalo podcisnienie.
Moze lepiej po prostu zwiekszyc naplyw swiezego powietrza i wtedy mozna zwiekszyc pobor zuzytego?
No ale skoro firmy podobno tak robia to moze jestem idealista bo tak sie np. nie robi?
Pzdr.
-
Tomasz_Brzeczkowski
- Superużytkownik

- Posty: 24711
- Rejestracja: 16 mar 2006, 13:07
- Lokalizacja: Warszawa
Zupełna zgoda! Centrala ta projektowana była na rynek francuzki, tam kuchnia jest niezmiernie rzadko używana (jada się w restauracjach i nie zaprasza gości) Niemożliwe jest jedno uniwersalne urządzenie dla wszystkich, skąd taka mogość rozwiązań i zawsze ważna jest rozmowa o oczekiwaniach i możliwościach zarówno finansowych jak i lokalowych. Czyli doświadczenie.
