Pomocy ! pierc CO
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Pomocy ! pierc CO
Mam taki problem że z pieca cofa się dym do kosza i skrapla się woda pomiędzy podajnikiem a piecem. Co na to poradzić?
Re: Pomocy ! pierc CO
Najprawdopodobniej musisz wyczyścić piec/komin i zwiększyć temperaturę na piecu.
Re: Pomocy ! pierc CO
W koszu co idzie do podajnika nie ma uszczelki, czy to może mieć jakiś związek? Jest to całkiem nowa instalacja więc piec i komin są nowe. Dodatkowa informacja to że piec został wykonany na zamówienie, a problem wygląda tak jakby ogień cofał się do podajnika
Re: Pomocy ! pierc CO
Powinna byś uszczelka pod pokrywą. Ja taką mam, a jak uchylę pokrywę w momencie jak chodzi dmuchawa to też cofa dym bo robi się przeciąg. Jak pokrywa jest szczelnie zamknięta problem nie występuje.
Re: Pomocy ! pierc CO
napisz jaki to typ palnika
Dla ślimaka/retorty nic nadzwyczajnego
Generalnie w palnikach ślimakowych jak podczas pracy otworzymy klapę zasobnika - pojawi się dym.
Klapa zasobnika oraz sam zasobnik/kosz w retortach/ślimakach powinien być szczelny.
Dla ślimaka/retorty nic nadzwyczajnego
Generalnie w palnikach ślimakowych jak podczas pracy otworzymy klapę zasobnika - pojawi się dym.
Klapa zasobnika oraz sam zasobnik/kosz w retortach/ślimakach powinien być szczelny.
Re: Pomocy ! pierc CO
Jest to podajnik ślimakowy. Widzę nie za bardzo zrozumieliście mój problem bo tyle co napisaliście to na razie i ja wiem. Problem dokładniej wygląda tak jak by płomień był już w podajniku. Nie wiem jak to dokładnie ująć. Prosiłbym nie łapanie mnie o podstawy bo lata doświadczenia mam. Nigdy wcześniej problemu takiego nie miałem, podłączałem piece ze sklepu i problemów nie było. Zaś ten piec był robiony na zamówienie jak już wcześniej pisałem. Piec prawdopodobnie będzie podany do reklamacji ale przydało by się rozwiązać jakoś ten problem...
Re: Pomocy ! pierc CO
Podajnik ślimakowy, ok, ale jaki?
Pomóc można, ale najpierw trzeba coś wiedzieć.
Podaj, czy to zwykła, klasyczna retorta fajkowa, czy jakiś palnik obrotowy, czy rynnowy.
Jaki masz sterownik, jakie są jego nastawy? Jaka zmocowana jest dmuchawa?
Wymiennik jest odbiornikiem ciepła, które dostarcza palnik, który sterowany jest danym sterownikiem pracującym z daną dmuchawą.... Oprócz tego,że wymiennik zrobiono na zamówienie nie wiemy NIC.
Uzupełnij proszę dane
Pomóc można, ale najpierw trzeba coś wiedzieć.
Podaj, czy to zwykła, klasyczna retorta fajkowa, czy jakiś palnik obrotowy, czy rynnowy.
Jaki masz sterownik, jakie są jego nastawy? Jaka zmocowana jest dmuchawa?
Wymiennik jest odbiornikiem ciepła, które dostarcza palnik, który sterowany jest danym sterownikiem pracującym z daną dmuchawą.... Oprócz tego,że wymiennik zrobiono na zamówienie nie wiemy NIC.
Uzupełnij proszę dane
Re: Pomocy ! pierc CO
Jest to podajnik ślimakowy, bez firmowy, robiony na zamówienie.
Zwykła klasyczna retorta.
Dmuchawa jest zespolona razem z podajnikiem i zastanawiam się czy nie ma jakiegoś
otworu który by dmuchał pomiędzy podajnik a kosz, bo po dłuższym nagrzaniu robi się gorący podajnik przed rusztem i jest wrażenie że ogień cofa się do kosza.
Wiadomo że powinien być uszczelniony podajnik ale jest zrobione tak jak zrobione ujavascript:emoticon(':arrow:')(gięta blacha na blachę) według mnie powinno być szczelnie ale nie jest i czy to ma jakiś wpływ na powrót ognia z pieca do podajnika.
Zwykła klasyczna retorta.
Dmuchawa jest zespolona razem z podajnikiem i zastanawiam się czy nie ma jakiegoś
otworu który by dmuchał pomiędzy podajnik a kosz, bo po dłuższym nagrzaniu robi się gorący podajnik przed rusztem i jest wrażenie że ogień cofa się do kosza.
Wiadomo że powinien być uszczelniony podajnik ale jest zrobione tak jak zrobione ujavascript:emoticon(':arrow:')(gięta blacha na blachę) według mnie powinno być szczelnie ale nie jest i czy to ma jakiś wpływ na powrót ognia z pieca do podajnika.

