Piec STALMARK
Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Piec STALMARK
Witam, chcę kupić piec firmy STALMARK - na eko groszek jeśli ktoś posiada taki piec proszę o opinie.
odpowiedz na pytanie
Witam
Jeśli chodzi o kotły stalmark to mają bardzo dobrą opinie można mnóstwo przeczytać o nich na allegro. Ja użytkuje kociołek tej firmy i jest rewelacyjny. Tani, łatwy w użytkowaniu i przedewszystkim ciepełko w domu. A jeszcze jedna zaleta dostałam zwrot z gminy bo ten kociołek jest zaliczany do ekologicznych źródeł ciepła.
Polecam Gorąco!
Pozdrowionka!
Jeśli chodzi o kotły stalmark to mają bardzo dobrą opinie można mnóstwo przeczytać o nich na allegro. Ja użytkuje kociołek tej firmy i jest rewelacyjny. Tani, łatwy w użytkowaniu i przedewszystkim ciepełko w domu. A jeszcze jedna zaleta dostałam zwrot z gminy bo ten kociołek jest zaliczany do ekologicznych źródeł ciepła.
Polecam Gorąco!
Pozdrowionka!
Re: Piec STALMARK
Od niedawna (jeszcze nie podłączony) posiadam taki piec 25KW., Więc jeśli chodzi o użytkowanie i jakość to nic nie mogę powiedzieć, ale jeśli chodzi o estetykę wykonania to ma wiele do życzenia.Edytaj pisze:Witam, chcę kupić piec firmy STALMARK - na eko groszek jeśli ktoś posiada taki piec proszę o opinie.
Wiem, że to akurat jest najmniej ważne, ale czy nie można połączyć tych dwóch rzeczy ?
Re: Piec STALMARK
Piec rewelacyjny pod każdym względem. Można w nim palić wszystko o uziarnieniu do max 4,5cm .dosłownie wszystko.
Miał, ekogroszek, groszek, orzech, trociny ale z czymś bo się klinują, zrębki drewniane , zborze , kukurydzę a nawet brunatny który ładnie się pali.
Łatwo się rozpala a co najważniejsze można utrzymywać na piecu temperaturę około 41-42 stopnie i nie tworzy się sadza. Dzięki tak małej temperaturze straty ciepła są minimalne. Czopuch jest lekko ciepły. Dziki małej ilości palonego materiału temperatura płomienia palenia jest bardzo wysoka jak w piecu Martenowskm. Popiół w zależności od palonego materiału wyjmuje się od 3 do 5 dni. Całość jest w pojemniku dzięki temu nie kurzy się. Usuwanie ewentualnej sadzy z pieca jest bardzo proste . Pale nim już 6 rok i działa bez zarzutów .
W razie pytań chętnie odpowiem.
Miał, ekogroszek, groszek, orzech, trociny ale z czymś bo się klinują, zrębki drewniane , zborze , kukurydzę a nawet brunatny który ładnie się pali.
Łatwo się rozpala a co najważniejsze można utrzymywać na piecu temperaturę około 41-42 stopnie i nie tworzy się sadza. Dzięki tak małej temperaturze straty ciepła są minimalne. Czopuch jest lekko ciepły. Dziki małej ilości palonego materiału temperatura płomienia palenia jest bardzo wysoka jak w piecu Martenowskm. Popiół w zależności od palonego materiału wyjmuje się od 3 do 5 dni. Całość jest w pojemniku dzięki temu nie kurzy się. Usuwanie ewentualnej sadzy z pieca jest bardzo proste . Pale nim już 6 rok i działa bez zarzutów .
W razie pytań chętnie odpowiem.
Adam
Re: Piec STALMARK
Wspomnę tylko że przy kotłach na paliwa stałe zalecana temp na kotle to 50-55'C

