komin wentylacyjny

Jeżeli Twoje rachunki za ogrzewanie są spore, masz pleśń w pokoju to może być spowodowane złą wentylacją w domu czy w mieszkaniu. Dowiedz się jak temu zaradzić i stworzyć zdrowy klimat w domu.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ayran2
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 23 sie 2006, 21:16
komin wentylacyjny

autor: ayran2 » 24 sie 2006, 18:15

bardzo prosze o orientacyjna wycene postawienia dwóch kominów wentylacyjnych
razem 5 przewodów{ jeden 2 przew. i drugi 3} z pustaka went.obudowa cegła,
ocieplenie styropian.od stropu strychowego ponad dach 7 m.materiał z
robocizną/ z góry dziękuję

Pantcho
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 84
Rejestracja: 25 maja 2006, 13:44
Lokalizacja: Opolskie

autor: Pantcho » 28 sie 2006, 13:04

Wątpie w to ze ktoś zrobi tą wycenę na forum. Pozdrawiam

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 23 lis 2006, 11:38

Witam! mam problem z moim kominem wentylacyjnym ogrzewacza gazowego wody. [potocznie nazwanego przez mnie junkersem ]. Otoz zalewany jest notorycznie przez wode ktora sie skrapla w przewodzie wentylacyjnym co powoduje ze ogrzewacz nie odpala, brak cieplej wody. Moze ktos pomoze co jest przyczyna? Wiem ze jestem amatorem i moze nie dokladnie opisalem cale zdarzenie ale jezeli ktos mnie pokieruje moge uzupelnic wypowedz.. Dziekuje z gory :)

paw_g_cio
Aktywny
Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: 23 paź 2006, 21:19

autor: paw_g_cio » 23 lis 2006, 12:05

misiek pisze:Witam! mam problem z moim kominem wentylacyjnym ogrzewacza gazowego wody. [potocznie nazwanego przez mnie junkersem ]. Otoz zalewany jest notorycznie przez wode ktora sie skrapla w przewodzie wentylacyjnym co powoduje ze ogrzewacz nie odpala, brak cieplej wody. Moze ktos pomoze co jest przyczyna? Wiem ze jestem amatorem i moze nie dokladnie opisalem cale zdarzenie ale jezeli ktos mnie pokieruje moge uzupelnic wypowedz.. Dziekuje z gory :)


Witam
A czy na pewno (co do nazewnictwa) jest to komin wentylacyjny. Przecież urządzenia na gaz muszą być podłączone pod komin spalinowy.
Jeszcze kilka pytań:
- z czego jest zrobiony komin
- gdzie jest umiejscowiony ( na zewnętrz czy wewnątrz budynku)
- jeżeli na zewnątrz to czy na całej długości jest ocieplony
- jeżeli wenątrz to czy przebieg przez pomieszczenia nieogrzewane
- czy komin posiada odskraplacz (odprowadz substancje ciekłe z komina)
Odpowiedz na te pytania najprawdopodobniej ułatwi ustalenie prawdopodobnej przyczyny.

Pozdrawiam

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 23 lis 2006, 13:36

niestety nie znam sie na nazewnictwie fachowym, ale moze powiem tak. kazdy z lokatorow posiada swoj komin ktory odchodzi od piecyka. mieszkam na 1 pietrze komin zrbiony jest ze stali, jak sie mi wydaje, nierdzewnej idzie przez strop dalej przez nie ogrzewane poddasze i wychodzi na dach (dach spadzisty). Komin zakonczony tzw. daszkiem. Na dlugosci poza budynkiem czyli na dachu (jak widzialem z podworka) nie jest niczym ocieplony. Mialem jednego "fachowca" ktory nie podjol sie tego zadania, ale powiedzial mi ze jest to wina ocieplenia ze woda sie skrapla. dlatego swoje rozwazania opieram na tej ekspertyzie :) powiedzial rowniez ze jest to tez wina przekroju komina. Poniewaz kmin od poddasza az do czubka jest przekroju kwadrata, a odemnie z junkersa do poddasza wychodzi rura..

czy komin posiada odskraplacz (odprowadz substancje ciekłe z komina)
Niestety nie wiem jak mozna to spr ??

paw_g_cio
Aktywny
Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: 23 paź 2006, 21:19

autor: paw_g_cio » 23 lis 2006, 14:45

Witam
Jeżeli komin w części strychu nieogrzewanego i ponad dachem nie jest ocieplony (powinien być komin dwuścienny) to występuje schładzanie spalin i ich skroplenie (tzw występowanie punktu rosy). Rozwiązaniem jest wymiana komina na dwuścienny ocieplony (lepsze rozwiązanie) lub ocieplić istniejący (rozwiązanie bardziej prowizoryczne).
A jeszcze jedna sprawa czy ten komin widział kominiarz???? :?:

Co do przekroju komina to powinien być conajmniej równy przekrojowi rury wylotowej urządzenia (liczone w cm2). Nie powinien być mniejszy.

Co do odskraplacza to powinien się znajdować pod wyczystką. Inaczej mówiąc jest to dno wyczystki posiadające otwór i rurkę do odprowadzenia skroplin (urządzenia gazowe posiadają spaliny mokre).

Pozdrawiam

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 24 lis 2006, 14:07

A jezeli zdecyduje sie wyrzucic stary komin i zainstalowac komin dwuścienny ocieplony to czy ten komin posiada juz odskraplacz??

paw_g_cio
Aktywny
Aktywny
Posty: 166
Rejestracja: 23 paź 2006, 21:19

autor: paw_g_cio » 24 lis 2006, 15:18

Witam
Komin z składa się z elementów. Podstawowymi elementami są: odskraplacz; wyczystka; trłójnik; odcinki proste (długości 25cm, 50cm,100cm).
A szanująca się firma zawsze powinna doradzić klientowi jakie elementy powinien zastosować. A i w naszym prawie jest określone że kominy spalinowe od urządzeń olejowych i gazowych muszą posiadać odprowadzenie skroplin. A przy kominach stalowych jest o tyle ważne że posiadają one gładkie ścianki i spływ skroplin jest duży.

Pozdrawiam

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 26 lis 2007, 1:40

Witam!

Chciałbym znów poruszyć temat.

Obrazek

Obrazek


Otóż chciałbym się dowiedzieć co można zrobić w tym przypadku ? Podgrzewacz wody jest zalewany od komina. Ktoś mi doradził założyć trójnik, ale niestety nie mogę znaleźć takiego który by pasował. Ponieważ przewód kominowy ma przekrój kwadratowy, a rura od piecyka jest okrągła. Może ktoś coś doradzić co najlepiej z tym zrobić aby piecyk nie był zalewany. ( niestety wymiana całego komina jest na dzień dzisiejszy nierealna - brak funduszy) Otóż zalewany jest notorycznie przez wode ktora sie skrapla w przewodzie wentylacyjnym co powoduje ze ogrzewacz nie odpala, brak cieplej wody.

Jestem przed remontem - odnowieniem dlatego wolałbym zaplanować to wszystko przed :)

Z góry dziękuję za wszelka pomoc.

adam12
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 02 sty 2008, 20:35
Lokalizacja: Namysłów

autor: adam12 » 02 sty 2008, 21:02

Witam a ja mam taki problem w zależności od której strony wieje junkers się zapala lub nie , troszkę jest to denerwujące podczas mycia .Jest jakaś możliwość jakiegoś wykończenia komina tak żeby wiatr nie cofał spalin ? Komin jest stary murowany , lekko podniesiony jakieś 2 lata temu ale problemem jest wiatr , ponieważ wylot komina jest z boku i dmuch mi do środka . :(

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2756
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 02 sty 2008, 22:25

Ocieplenie komina ani jego wymiana na dwuścienny izolowany nic tu nie zmieni.Przecież tu nie jest problem brak ciągu,tylko co zrobić ze skroplinami.W ocieplonym czy dwuściennym kominie skropliny i tak będą się pojawiać dalej.
Jeśli komin powyżej stropu jest stalowy,to bez sensu jest wymienianie go na bardzo drogi,dwuścienny,tylko po to,by mieć go ocieplonym.To samo osiągniesz owijając go na odcinku poddasza wełną mineralną.
Jeśli chodzi o wyłapanie tych skroplin zanim zaleją palnik ,można to zrobić prowizorycznie rozciągając i wyginając tą elastyczną rurę nad piecykiem w taki sposób,by na dole tego wygięcia zbierała się spływająca woda.Trzeba zrobić tam małą dziurkę,przez którą woda będzie spływać do czegoś podstawionego.
Na pewno nie będzie to pięknie wyglądać,ale zapobiegnie zalewaniu piecyka wodą.
To tylko prowizorka.Pomyślę jeszcze jak to można by zrobić porządniej.
adam

Agnieszka Strawińska
Aktywny
Aktywny
Posty: 203
Rejestracja: 20 sie 2006, 7:19

autor: Agnieszka Strawińska » 04 sty 2008, 23:44

a wiecie że istnieją trójniki
aga

misiek
Początkujący
Początkujący
Posty: 14
Rejestracja: 23 lis 2006, 11:24

autor: misiek » 05 sty 2008, 8:25

Agnieszka Strawińska pisze:a wiecie że istnieją trójniki


Szukałem trójnika, ale niestety u mnie jest dziwna sytuacja gdyż przekrój komina jest kwadratowy a rura od piecyka jest okrągła ( jak widać na zdjęciu ). Jedyna możliwość to było wykonanie trójnika na zamówienie ale cena mnie zabiła :?

Agnieszka Strawińska
Aktywny
Aktywny
Posty: 203
Rejestracja: 20 sie 2006, 7:19

autor: Agnieszka Strawińska » 05 sty 2008, 11:05

to zastosuj "przejściówkę" z kwadratu na okrągły wymiar trójnika. Sprawdź oferty dużych producent elementów stalowych kominowych np. Panek.
aga

adamis
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 2756
Rejestracja: 09 wrz 2006, 13:11

autor: adamis » 05 sty 2008, 11:31

a wiecie że istnieją trójniki

J.w.,a poza tym ten komin idzie cały czas pionowo do góry,jak więc tam zastosować trójnik?Można,tylko niezłe wywijasy z tego wyjdą. :roll:
adam


Wróć do „Wentylacja i klimatyzacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

Gotowe projekty domów