Podłoga w kuchni - wylewka

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

Basienieczka
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2007, 20:34
Lokalizacja: Łódź
Podłoga w kuchni - wylewka

autor: Basienieczka » 25 lip 2008, 8:57

Hello !

Nie znalazłam tematu ogólnie o podłogach a ponieważ jest to podłoga w kuchni więc piszę tutaj.

Mieszkanie jest w starej kamienicy, zerwaliśmy z podłogi płytki pcv, które leżały na płycie pilśniowej, okazało się że wszystko położone jest na pewnego rodzaju wylewce. Jest to czerwone "coś", które się strasznie kruszy, pod tym jest jeszcze jedna warstwa żółtej wylewki ("piankowa" warstwa, też mocno się kruszy i pyli). Czy ktoś może wie co to jest i czy można to samodzielnie bezpiecznie zerwać?

Na podłodze chcę położyć parkiet dębowy, olejowany i zastanawiam się czy jeszcze go jakoś zabezpieczać skoro będzie w kuchni?

Pozdrawiam!

Przemek

autor: Przemek » 25 lip 2008, 8:59

zerwac możesz .. razem z żółtą warstwą


jak zerwiesz - kładziesz styropian i nową wylewke
pozdrawiam

Basienieczka
Początkujący
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: 14 paź 2007, 20:34
Lokalizacja: Łódź

autor: Basienieczka » 25 lip 2008, 9:09

dziękuję za mega szybką odpowiedź :)

nudzia
Aktywny
Aktywny
Posty: 109
Rejestracja: 26 sie 2008, 9:32

autor: nudzia » 18 wrz 2008, 22:03

Jestem w szoku. W kuchni kładziesz parkiet?A jak on się będzie sprawował?

nudzia
Aktywny
Aktywny
Posty: 109
Rejestracja: 26 sie 2008, 9:32

autor: nudzia » 21 wrz 2008, 19:16

I z tym steropianem , to coś mi się nie wydaje.

Maciejooo
Początkujący
Początkujący
Posty: 31
Rejestracja: 02 sty 2009, 16:24

autor: Maciejooo » 02 sty 2009, 16:55

Najwięcej nauczysz się w praktyce. Bądź chociaż przy przygotowaniach do wylewania takiego typu posadzki ze styropianem. Koledzy wyżej dobrze mówią. Styropian sprawia że wilgoć nie dostaje się do do pomieszczenia w którym posadzka jest wylewana. Oczywiście jakiś procent wilgoci zawsze będzie.

andrzejkown
Początkujący
Początkujący
Posty: 22
Rejestracja: 04 gru 2008, 21:09
Wylewka

autor: andrzejkown » 07 sty 2009, 22:12

Jeżeli chodzi o wylanie nowej podłogi musisz najpierw sprawdzić stan legarów na których podłoga jest ułożona ( czy konstrukcja jest "zdrowa" i wytrzyma kolejne obciążenie.
Jeżeli wytrzyma - Powinieneś wyłożyć całą podłogę folią techniczną najlepiej w jednym kawałku żeby wykonać izolację przeciwwilgociową, zeby nie było przykrych niespodzianek z zalaniem sąsiadów, w końcu to kuchnia.
Na tym układasz styropian i możesz wykonać wylewkę.
Grubość styropianu zależy od grubości posadzki na jaką możesz sobie pozwolić. Przy czym min. grubość posadzki z zaprawy cementowej to 3cm, ale przy stropie drewnianym może się to okazać niewystarczające i trzeba będzie zastosować np. 5cm żeby posadzka nie pracowała i później nie popękała pod Twoim parkietem czy też płytkami jak kiedyś zmienisz zdanie.
Podpowiem Ci od razu że musisz zastosować do tego siatkę zbrojeniową do posadzek o boku oczka najlepiej 5*5cm.
I pamiętaj, jak wypoziomujesz sobie tą posadzkę tak później będzie wyglądała Twoja podłoga.
Przyjemnej pracy.

hellfire
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 71
Rejestracja: 04 paź 2007, 11:35

autor: hellfire » 29 sty 2009, 21:03

andrzejkown ma racje. Chociaz zalecal bym posadzke powyzej 5 cm. Wylewka cementowa to tez nie najlepsze rozwiazanie, Najlepiej na posadzke po tym jak wyschnie wylac zamopoziom najlepiej jakas specjalistyczna mase o duzej twardosci. Zpewni to duzo stabilnosc parkietu bo masz wtedy pewnosc ze posadzka jest rowna ( o ile masz firme ktora ci ja wykona perfekcyjnie).


Wróć do „Kuchnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 40 gości

Gotowe projekty domów