Gaz, Ceramika czy Indukcja - Co wybrać

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

tata1
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 11 cze 2008, 12:30
Gaz, Ceramika czy Indukcja - Co wybrać

autor: tata1 » 11 cze 2008, 12:41

Witam

Zastanawiam się nad kuchnią, nie posiadam przyłącza gazu i nie wiem co wybrać. Ciepłą wodę będę podgrzewał CO i Solarami, więc pozostaje sprawa płyty. Piekarnik oczywiście elektryczny.

Płyta na gaz ziemny jest tania w zakupie, nie ma się za bardzo co popsuć, tania w eksploatacji - u rodziców 45zł na M-c MAX. - ale dużo kosztuje przyłacz gazu i instalacja. Nie wiem czy do samej kuchenki się opłaci.

Można by z butli, ale czy wygodnie............

Elektryczna płyta ceramiczna jest droższa w zakupie, ale ma wyższe koszty eksplatacji, długo się nagrzewa, ale za to wolno stygnie co jest zaletą.no właśnie Czy ktoś potrafi powiedzieć JAKIE SĄ KOSZTY EKSPLOATACJI PŁYTY CERAMICZNEJ?????

Indukcja jest najdroższa w zakupie, potrzebuje drogich garków, ale komfort i szybkość gotowania jak na gazie.


Czy ktoś potrafi powiedzieć JAKIE SĄ KOSZTY EKSPLOATACJI PŁYTY CERAMICZNEJ?????


Sam nie wiem co wybrać, może jednak założyć gaz???????????????????

renatak0
2 - ostrzeżenia!
Posty: 7
Rejestracja: 13 cze 2008, 11:07
Lokalizacja: warszawa

autor: renatak0 » 21 cze 2008, 8:53

Ja jestem zwolenniczką gazu lub płyty indukcyjnej,gaz rzeczywiście jest rozwiazanie m najtańszym, ja posiadam palniki gazowe i piekarnik elektryczny i jestem bardzo zadowolona.Nie polecam gazu na butli, (niepotrzebny problem z nabijaniem butli)
Jeśli stać pana na płytę indukcyjną to rzeczywiście zainwestować raz a dobrze płyta indukcyjna pobiera dużo energii ale jest ona bardzo ergonomicznie zużywana(energia) więc wydaje mi się ,że suma sumarum zużycie prądu jest podobne jak przy użytkowaniu kuchenki elektrycznej

matilda
Początkujący
Początkujący
Posty: 29
Rejestracja: 19 cze 2008, 21:38
Kontaktowanie:

autor: matilda » 26 cze 2008, 20:38

My dopiero co zakupiliśmy z Mężem indukcyjną płytę, więc jak tylko będę w stanie, to napiszę coś o jej użytkowaniu. ;-)

szklanka
Aktywny
Aktywny
Posty: 195
Rejestracja: 23 sie 2008, 20:07

autor: szklanka » 27 sie 2008, 19:24

W miarę dobre (i markowe) garnki można już kupić za ok. 350 złotych. Są bardzo praktyczne w użytkowaniu.

corleone
Aktywny
Aktywny
Posty: 155
Rejestracja: 26 sie 2008, 11:07

autor: corleone » 07 wrz 2008, 17:07

Proponuję zainwestować w indukcyjną płytę
corleone

Awatar użytkownika
zanti76
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 61
Rejestracja: 30 sie 2008, 17:16

autor: zanti76 » 10 wrz 2008, 23:36

corleone pisze:Proponuję zainwestować w indukcyjną płytę


W sumie też to polecam - płyta indukcyjna górą gdy porównamy ją z ceramiczną. Indukcyjna ma wszystkie plusy ceramicznej (jest wygodna i łatwo sie czyści), za to zużywa dużo mniej energii.
Tuturu tuturu rutu tutu... :)

nudzia
Aktywny
Aktywny
Posty: 109
Rejestracja: 26 sie 2008, 9:32

autor: nudzia » 21 wrz 2008, 19:37

A garki, no to koszt oczywiście w granicach 300,- 400 złotych, ale estetyczne, energiooszcędne i służa dobrze. Jestem za.

musam
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 22 wrz 2008, 21:35

autor: musam » 22 wrz 2008, 22:05

my tez zakladamy płyte indukcyjna,nie nalezy jednak zapomniec ze kobiety w ciazy i osoby z zalozonym (sorry nie wiem jak to sie nazywa, taki aparat wspomagajacy serce), nie powinny stac przy plycie indukcyjnej ze wzgledu na falle.

Bhastek
Początkujący
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: 24 wrz 2008, 13:28
Lokalizacja: Katowice

autor: Bhastek » 29 wrz 2008, 9:28

Rozrusznik serca:)
Też optuję za indukcją, ale ja jednak nie mam przyłącza gazu w mieszkaniu więc to jedyne sensowne rozwiązanie jakie mogę zastosować. Płyta ceramiczna to zaszłość.
Pozdrawia Bhastek

Studio Aranżacji mDom
Początkujący
Początkujący
Posty: 30
Rejestracja: 06 lut 2009, 13:16
Lokalizacja: warszawa

autor: Studio Aranżacji mDom » 06 lut 2009, 15:47

Tylko płyta indukcyjna lub tradycyjna elektryczna.

Indukcja ekspresowo gotuje i nie można oparzyć się od palnika, ponieważ jest zimny, zaczyna grzać jak garnek postawimy.

Kuchnia gazowa często jest polecana jako druga kuchnia, w przypadku zaniku prądu gaz jest zawsze. Stosujemy w pomieszczeniu gospodarczym drugą kuchnię na gaz ale w zupełności dwupalnikowa wystarczy i bez piekarnika.

Czas gotowania bigosu sporadycznie powraca (jak teściowa przyjedzie) to w gospodarczym urzęduje... :wink:
Waldemar, Studio Aranżacji Wnętrz mDom

Franek
Początkujący
Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 29 sty 2009, 9:47

autor: Franek » 09 lut 2009, 10:45

Każda z tych opcji ma swoje zalety i wady. Moim zdaniem najbardziej wygodną, ale nie koniecznie najtańszą, jest opcja z płytą indukcyjną. Jedyną wadą jest zużycie energii, która ciągle drożeje. Najtańszą opcją jest gaz, nawet z butli. Ale użytkowanie jest niewygodne. Musisz mieć miejsce na butlę, co jakiś czas zmieniać ją, ogniowe palniki... Ale gaz wychodzi taniej niż prąd. Na 4 osobową rodzinę to koszt ok 40zł (jedna butla) na 2 miesiące. Nie jest to dużo...

andrzej763
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 50
Rejestracja: 02 maja 2008, 7:33
Lokalizacja: Lubin

autor: andrzej763 » 05 kwie 2009, 17:34

Czy może kotoś z użytkowników określić jaki jest koszt energi w przybliżeniu kuchni indukcyjnej

drejsd
Początkujący
Początkujący
Posty: 13
Rejestracja: 14 kwie 2009, 11:11
Lokalizacja: Niewiadomsko

autor: drejsd » 14 kwie 2009, 11:26

Płyta indukcyjna jak najbardziej ale jak już ktoś zaznaczył, nie ma prądu nie ma gotowania. Ja mam w domu zwykłą kuchenkę na butlę, koszt na 2 miesiące przy 3 osobowej rodzinie był około 40 zł. Zainwestowałem jednak w ustawienie palników przez fachowca, kupiłem pożądny garnek Zeptera, niestety duży koszt zakupu ale będę je miał do końca życia :) i wychodzi nawet od 30 do 35 zł na miesiąc. Nie wiem czy póki co na płycie uda się to zrobić, ale wszystko zależy od tego czy interesuje nas oszczędanie czy wygoda.
Ach i co do butli to w moim mieście to akurat nie problem bo dostarczaję 24g/na dobę :) ale radziłbym sprawdzić jek jest u Ciebie.

Luka
Aktywny
Aktywny
Posty: 113
Rejestracja: 25 lip 2007, 14:54

autor: Luka » 14 kwie 2009, 11:34

minusem gazu sa okopcone garnki oraz klejąca maź w całej kuchni po kilku latach użytkowania.


Wróć do „Kuchnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 51 gości

Gotowe projekty domów