autor: tomaszpich » 27 kwie 2008, 9:50
Smoła w piecu to normalne zjawisko jak się juz dowiedziałeś, bedzie sie wytwarzać zawsze niezaleznie od tego czym palisz. Są pewne srodki na dopalanie tej smoły i sadzy ,ale nie polecam tego. Piszesz,że po rozgrzaniu pieca ,gdy dokładzsz do niego nie kopci Ci się tak juz z pieca jak podczas rozpalania. Masz poprostu równiez pozatykane częściowo kanały wylotowe z pieca do komina. Ta smoła powstająca w piecu nie osadza sie bowiem tylko na ściankach komory paliw, ale w całej części pieca,przez którą przechodzi dym. Najprostszym sposobem na pozbycie sie tej smoły jest jej wypalenie. Przygotuj sporo suchego drzewa i pal energicznie przez kilkadziesiąt minut. Smoła zacznie spływać z całego pieca , będzie się wypalać ,aż w rezultacie pozostanie po niej twarde kruszywo , które poprostu po ostygnięciu wyciągniesz z pieca. Pamiętaj o tym sposobie czyszczenia pieca w następnym sezonie. Po wypleniu smoły piec osiągnie automatycznie wiekszą sprawność. Takie zjawisko osadzania się smoły jest naturalne przy paleniu na niskich temperaturach. Jeszcze jedno , gdybyś czyścił piec w ten sposób już teraz przy dodatnich temperaturach na zewnątrz, to pilnuj go abyś nie zagotował wody w piecu, ale temperaturę trzymaj w granicach 80-90 stopni. Powodzenia , gwarantuję ,że piec będzie hulał po tej operacji jak nowy.Pozdrawiam.