Słuchajcie, no szklanki, filiżanki i inne naczynia. Dla właściwego zrozumienia sprawy musimy wziąć kilka rzeczy pod uwagę:
1. Po pierwsze, Lucyna, napisałaś, że w
kuchni masz tylko prąd i wodę. Z punktu widzenia przepisów techniczno-budowlanych, nie jest ważne, co masz w
kuchni, tylko, co masz w
budynku. Jeżeli u Ciebie stosuje się gaz ziemny, to nie można równocześnie stosować gazu płynnego. Doprecyzuj, bo precyzja jest tu ważna. Czy masz w lokalu instalację gazową (np. do kotła dwufunkcyjnego w łazience) oraz czy w budynku masz przyłącze gazowe i instalację gazową wewnętrzną.
2. Napisałaś też Lucyna, że to jest nowy blok, oddany w 2002 roku. Nie spodziewam się zatem sytuacji, w której w budynku jest gaz, a nie zrobiono go tylko u Ciebie. Przyjmuję zatem, że budynek nie jest przyłączony do sieci gazowej w ogóle. Typowa rzecz u dzisiejszych deweloperów. W końcu właściciel lokalu nie musi się znać na rzeczy i można z niego robić frajera wzdłuż i wszerz.
Mechanizm polega na tym, że zakłada się ogrzewanie i podgrzew c.w.u. z miejskiej sieci ciepłowniczej, bo przedsiębiorstwa ciepłownicze wykonują przyłącze i węzeł cieplny "na własny koszt". Deweloper nie ponosi więc żadnych kosztów z tym związanych, a rzeczywiste koszty przenosi się na frajerów, którzy przez lata spłacają później przyłącze i węzeł wykonany przez przedsiębiorstwo ("na własny koszt") w postaci zwiększonych opłat za energię cieplną. Ostatecznie gaz jest zbędny, bo jak tu robić instalację gazową tylko do kuchenek.
Niekiedy jest też tak, że gaz nie może być zastosowany w budynku z przyczyn technicznych. Nie można stosować bezwarunkowo gazu ziemnego np. w budynkach o wysokości powyżej 35 m (mniej więcej powyżej 10 pięter). W budynkach o wysokości ponad 25 m można stosować gaz pod warunkiem uzyskania pozytywnej opinii właściwego komendanta wojewódzkiego PSP. Może Twój budynek należy właśnie do takich.
3. Jeżeli nie ma gazu ziemnego, możesz stosować butle z gazem płynnym w swoim lokalu i nikt nie ma prawa ci tego zabronić. Ani spółdzielnia mieszkaniowa, ani spółdzielnia pszczelarska i mleczarska, ani też mściwy sąsiad itp. Jeśli ktokolwiek chciałby Ci zabronić używania butli z gazem płynnym, pomimo, że spełniłaś wszystkie wymagania, możesz śmiało mu powiedzieć "spieprzaj dziadu".
Musisz jednak pamiętać, że w lokalu możesz mieć maksymalnie dwie butle o zawartości gazu do 11 kg. Nie chce mi się szczegółowo rozpisywać o warunkach technicznych, ale przeczytaj paragraf 177 rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75, poz. 690).
4. Oczywiście muszą być spełnione wymagania dotyczące wentylacji, ale nie musisz się o to obawiać, bo na pewno są, jeżeli budynek został odebrany i oddany do eksploatacji.
5. Nie słuchaj fałszywych proroków, jak ten gall anonim. On Cię wyprowadzi na manowce.
A swoją drogą, rzeczywiście nie mogłabyś pomyśleć o płycie ceramicznej lub indukcyjnej?
Kuchnia gazowa, to kłopot, a kuchnia gazowa na gaz płynny to kłopot podwójny.
Pozdrawiam.