Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl
komarr pisze:jak masz zamiar robić weki, marynaty, wino, to polecam, zamrażarkę np możesz w spiżarni ustawić, wszelkie suszonki też tam mogą dochodzić... zaplanuj odpowienią wentylację.
komarr pisze:jeszcze do niedawna, w gospodartwach budowane piwniczki zasypane kopcem ziemi. Udawało się tam utrzymać niską temperaturę przez cały rok. Przed erą elektryczności, np lód przechowywano w grotach szczelnie zamkniętych przez 12 miesięcy.
tomnie pisze:A ja poświęcam extra jedno pomieszczeni ( najchłodniejsze) z mojej piwnicy pod budynkiem , planuję wykonanie regałów skrzynek na np. jabłka (poukładane na sianie) + grudza na ziemniaki jakiś regalik na przetwory + regalik na wino .
Pomieszczenie dobrze wentylowane ale trzyma chłód - nie wilgoć mam nadzieję że nie skończy się to rojem much i smrodkiem .Maży mi się taki klimat spiżarniany rodem z Boryny kiełbasa u powały kawał szynki . Wędzarni nie planuję mieliśmy w każdym nowobudowanym obiekcie ( altana na działce i dom w górach ) postawione wędzarnie ale szczeze mówiąc gra nie warta świeczki - chleba się nie piekło a wędzenie - sporadycznie - na to mają czas emeryci a nie ludzie w wieku produkcyjnym ( no chyba ,że pasjonaci)
komarr pisze:jeszcze do niedawna, w gospodartwach budowane piwniczki zasypane kopcem ziemi. Udawało się tam utrzymać niską temperaturę przez cały rok. Przed erą elektryczności, np lód przechowywano w grotach szczelnie zamkniętych przez 12 miesięcy.
tomnie pisze:...Maży mi się taki klimat spiżarniany rodem z Boryny kiełbasa u powały kawał szynki ...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości