Witam
W najbliższym czasie planuje wybudowanie średniej wielkości chłodni do przechowywania żywności w skład których wchodzą ryby, owoce morza jak i wszelkiego rodzaju mrożonki.
Przeglądałem całą gamę firm zajmujących się budowaniem chłodni.
Nie ukrywam, że temat budowy jest dla mnie nieznany i technologie które zostają wykorzystane w trakcie budowy są przeróżne jak również koszta takiej inwestycji bardzo się różnią . Jeżeli mogę prosić ekspertów o odp. na kilka pytań byłbym bardzo wdzięczny :
1. Czy płyty warstwowe, wypełnione "twardą wełną mineralną " umożliwią dobre utrzymanie niskiej temperatury wewnątrz komory i umożliwią niskie użycie agregatów co za tym idzie niższe koszta utrzymania.
2. Jaka różnica jest między układaniem płyt pionowo a poziomo ?
3. Jaka wysokość sortowni ?
4. Czy agregaty powinny się znajdować wew. czy na zewnątrz ?
5. Lepiej zastosować 2 komory 50t czy jedna 100t ?