Moderator: Redakcja e-instalacje.pl
Niedobór miedzi występuje rzadko gdyż wiele pokarmów zawiera jej wystarczające ilości. Przewód pokarmowy człowieka przyswaja jedynie, około 10% miedzi znajdującej się w pokarmach, zwykle ilość w pełni wystarczającą. Miedź magazynowana jest w wątrobie a jej braki mogą wystąpić tylko przy dłuższych stanach chorobowych jak; genetyczne zaburzenia jej wchłaniania, niedokrwistość, chroniczne biegunki lub przy dużych, długotrwałych niedoborach białka.
(...)
W nadmiarze miedź jest pierwiastkiem toksycznym i dawno zaprzestano używać naczyń miedzianych do przyrządzania pokarmów. W połączeniu z siarką tworzy trujący związek grynszpan. Nadmiar miedzi może powodować anemię, zaburzenia funkcjonowania wątroby i układu oddechowego, nieżyty układu trawiennego, zmniejszenie odporności, negatywne oddziaływanie na pracę serca, nudności i wymioty.
Wróć do „Instalacje grzewcze i ogrzewanie domu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 75 gości