Re: Cięcie gresu
autor: Melting_SA » 06 mar 2011, 8:55
zainwestuj w dobrą tarczę diamentową,nie taką z Casto czy Obi ale kup sobie u kamieniarza w sklepie. Wyszczerbienia to skutek bicia tarczy, drgania maszyny i stołu,oraz niepewna ręka.
My pracujemy na profesjonalnych pilarkach, fakt że inwestycja była droga bo najmniejsza kosztowała ponad 3000 pln i tnie max 40x40 płytki ale jak przyjdzie ciąć te duże kafle to mamy
specjalny sprzęt Nuova Battipav 250L oraz tarcze do cięcia robione na zamówienie. Tnie i fazuje od razu potem ewentualnie poprawiamy diamentowym padem krawędzie.
Gres tniemy od góry gdzie płytka leży na stole a głowica się przesuwa. 10 łożysk robi swoje zero bicia a dodatkowo prowadzenie laserowe. No ale to zabawki profesjonanlne,tobie wystarczy Clipper będzie dobrze. Często na stół pod płytkę kładziemy grubą gumową przekładkę aby nie uszkodzić płytek jak się gierunki zacina. Lecz to kwestia organizacyjna. Jak masz 200m2 gresu do ułożenia to musisz sobie radzić.
60 x 60 płytka jak napisałeś
więc licz że przekątna cięcia musi być więcej niż 80 cm
i taką przecinarkę szukaj. Polecam Ci Clippera na te chińskie szkoda kasy.
Ewentualnie możesz wypożyczyć bo wydwanie 5 albo 6 tyś na jeden raz to dużo
my takie mamy przecianrki 3 szt ale obecnie wszystkie są na robocie. Pod koniec maja będzie wolna.