Witam, jak już ktoś wspomniał to najpopularniejsza jest blacha ze stali szlachetnej, jednak wybierając taką opcję należy pamiętać że pomimo jej wielu zalet ma też wady jak każdy produkt.
Na pewno wiąże się to z codziennym myciem, para wodna, tłuszcz automatycznie pozostawiają ślady.
Najlepiej jest gdy powierzchnia jest gładka, powierzchnię ryflowaną trudniej utrzymać w czystości.
Blachy satynowe matowe lub aluminiowe są z pewnością cieplejsze w odbiorze, unikniemy zatem efektu laboratoryjnego czyli zbyt technicznego.
Mata sibu o której także tu wspominano jest matą stricte dekoracyjną, choć odporną na wysoką wilgoć. Jest prosta w utrzymaniu czystości dzięki różnorodnemu wzornictwie możemy nadać pomieszczeniu przyjemny wygląd.
Różnica w montażu jest spora ponieważ blachę montuje się w postaci panelu z płyty wiórowej na który nałożony jest arkusz blachy, jeżeli płyta będzie się stykać z np. blatem to te miejsca trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć ponieważ wiadomo że płyta pod wpływem wilgoci puchnie, natomiast mate sibu wystarczy przykleić, ich zaletą jest również łatwość obróbki do cięcia wystarczy jedynie nożyk do tapet a jeśli chodzi o klej to można zamówić matę już z klejem samoprzylepnym.
Wadą jest to że nie można stosować jej nad kuchenką gazową
pozdrawiam i mam nadzieję że troche sprawa się rozjaśniła