http://dom.money.pl/remont/poradniki/artykul/strefa;dla;kotla;montaz;gazowych;urzadzen;grzewczych,147,0,278675.html pisze:W sytuacji, gdy w pomieszczeniu zamontowana jest kuchenka gazowa i urządzenie gazowe z otwartą komorą spalania (np. podgrzewacz wody lub kocioł do ogrzewania), wówczas kubatura kuchni powinna mieć minimum 32 m3, czyli dla wysokości pomieszczenia 2,5 m mamy ok. 13 m² (przy założeniach, że kuchenka ma 5 kW mocy, a kocioł czy podgrzewacz 24 kW).
Może mi ktoś wyjaśnić skąd się wzięło te 32 m3? Nigdy się wcześniej nie spotkałem z czymś takim. To jest zapisane w prawie budowlanym czy tylko, uwaga jakiegoś eksperta? W przepisach nie udało mi się znaleźć nic na temat.
W mieszkaniu mam mieć założone urządzenie ~19kW a z tego co mi wiadomo do takiego jest wymagane 8 m3. Czy dodatkowe 5kW kuchenki gazowej to aż 24 dodatkowe m3 pomieszczenia?
Kolejna sprawa:
http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=355&cms=290 pisze:Pomieszczenie z urządzeniem gazowym musi posiadać kratkę wywiewną o przekroju 200cm2 umieszczoną pod sufitem i niezamykany otwór nawiewny bezpośrednio z zewnątrz, również o powierzchni 200cm2.
Spotkałem się z tym zapisem także w instrukcji podgrzewacza (dodatkowo pisze tam że ma być nie wyżej jak 30cm od podłogi). Ale w życiu jeszcze się nie widziałem żeby ktoś w mieszkaniu miał taki otwór. Firma robiąca projekt adaptacji mieszkania nie wspomniała w nim nic na ten temat. A wcześniej kominiarze wyznaczali mi przewody kominowe dla wentylacji grawitacyjnej i odprowadzania spali, i także nic nie wspominali o nawiewie.
W przepisach poraz kolejny nie udało mi się nic o tym znaleźć.