Komin
autor: kabza24 » 05 gru 2009, 17:03
A ja mam takie pytanko. Dom ma z 30 lat. Piec jest podłączony do wyciągu kominowego. Komin jest podzielony,są dwa wentylacyjne ,a środkiem biegnie ciąg od pieca. Piec własnej konstrukcji. Problem polega na tym,iż są takie dni, gdzie jest cofka dymu. Nieraz się miodzio pali. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Komin zawsze czyszczę przed sezonem grzewczym. Kiedyś było tak,ze chciałem wejść do pokoju,a tu siwo od dymu. Dawnej było ok. A teraz takie numery wychodzą. Raczej jest tak,ze nie ma dnia,gdzie wogóle nie czuć dymu w mieszkaniu. Smieję się,że zależy jak wieje na dworze. Ale to się staje coraz mniej śmieszne. Zastanawiam się nad wkładem z kwasówki. Tyle,ze inwestycja droga,bo około 2500zł. Niby śladów na cegłach nie ma. Ale nieraz ten zapach,taki dziwnie drażniący drogi oddechowe. Czy inwestycja w nowy komin ze stali kwasoodpornej się opłaca?