Sterownik Menuet przy kotle ślimakowym
autor: Jarecki79 » 14 lis 2009, 12:56
Otrzymuję ostatnio sporo zapytań n/t nastaw sterownika Menuet przy kotle z podajnikiem ślimakowym.
Menuet jest bardzo dobrym sterownikiem klasycznym oferowanym przez firmę Foster. Jeżeli ktoś z Państwa zgubił instrukcję od tego modelu, można ją zawsze pobrać ze strony producenta.
Sterownik pozwala na normalna pracę z pompą c.o. oraz pompą cwu, można go rozbudować o sterowanie zaworem mieszającym i kolejną pompą za tym zaworem pracującą w trybie podłogowym lub grzejnikowym. Jest czujnik pogodowy i można korzystać z trybu pracy w/g nastawy pogodowej.
Nastawy wyjściowe ograniczam do podstawowych związanych z grzaniem C.O. bez obsługi zaworu, dodatkowych pomp czy termostatu.
Sugestie dla zakresu mocy 15-35kW
Mamy więc m.in. menu STANDARD, w którym są zbite parametry zbliżone do Tango, czyli:
- Czas pracy pod - sugeruję małą nastawę w granicy 10-15sekund (wyjściowo jest aż 20sekund)
- Obroty dmuch. podt. - ok 14-16bieg często się sprawdza. Tym parametrem ustalamy siłę nadmuchu, gdy kocioł pracuje w trybie podtrzymania, czyli powyżej nastawy zadanej. Ogólna zasada to min. 1 do ok.3biegów mniej jak w trybie grzania.
- Czas dmuchawy podt. - ok.10sekund sprawdza się najczęściej, jest to czas okresowego przedmuchu w trybie podtrzymania, ma zapobiegać wygaszeniu paleniska
- Krotn. podawania - nastawa 2, 3 cykl. Ten parametr określa, co które załączenie dmuchawy w trybie podtrzymania ma być dokręcone paliwo. Tym parametrem można zatem doregulować dopalanie, gdy kocioł pracuje powyżej temp. zadanej.
- Czas oczekiwania, dla starej instalacji z dużą ilością wody sprawdza sie ok.5minut, dla nowej o małych stratach ok.10minut. Parametr ten jest aktywny w trybie podtrzymania, czyli powyżej temp. zadanej. Określa co ile minut ma być na chwile załączona dmuchawa, aby palenisko nie wygasło. Zbyt długi czas przerwy doprowadza do wygaszania, zbyt krótki może mocno podnieść temp. wody na kotle.
- Obroty dmuchawy często sprawdza się nastawa ok. 15-17bieg. Ten parametr określa z jaką siłą pracuje wentylator przy dochodzeniu do temp. zadanej, a więc w trybie grzania. Ogólna zasad, ma być o 1 do 3 biegów wyższy od mocy w podtrzymaniu. Siłę nadmuchu bez urządzeń pomiarowych dobiera się na oko. Płomień ma byc intensywny w kolorze żółtym, kolor biały to zbyt mocny nadmuch a kolor czerwony zbyt słaby.
- Czas pauzy pod, przy czasie pracy podajnika = np. 12sekund czas przerwy zaczynamy dobierać od pomnożenia przez 3. Czyli jak czas pracy = 12sekund to dobór przerwy dla właściwego dopalania paliwa zaczynamy dobierać od ok. 36sekund. Czas pauzy pod. wydłużamy do uzyskania właściwego spalania i właściwej wysokości kopczyka, żar nie może schodzić w głąb retorty, palenisko ma być lekko wypukłe.
Menu dmuchawa:
-Obroty dmuchawy
-obr.dm.wzrost (podbicie biegów w chwili podawania) to dość istotny parametr, który nie występuje w menu standard. Można tutaj określić o ile mocniej ma dmuchać wentylator, gdy pracuje podajnik. Polecam zmienić z 0 biegów na zakres 2-3biegi.
-czas dmuchawy podt.
- obr.dm.podt.
Inne menu od danych modułów:
Menu CWU:
Tryb pracy CWU:
a) Wył
b) ZIMA
c) LATO
Menu podajnik:
-Podajnik on/off (przy off mogę korzystać np. z rusztu awaryjnego z praca dmuchawy, pompy, zaworu miesz.)
-Czas przesypywania
- Krotn. podawania
- Czas oczekiwania
- Czas pauzy pod.
- Czas pracy pod.
Menu termostaty:
- czujnik kosza
-term. pok. ZAWOR
-term.pok. KOTŁA
Menu ZAWÓR
- tryb pracy zawor:
a) wyłączony
b) Normalny podł.
c) Pogodowy podł.
d) Normalny CO
e) Pogodowy CO
-term.pok.zawor wył/włą
Tak z grubsza wygląda szkielet menu sterownika menuet.