Blat kuchenny granitowy

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

tomsurm
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: 18 lut 2008, 11:59
Blat kuchenny granitowy

autor: tomsurm » 09 paź 2008, 9:54

Jaki powinien być według was grubość blatu kuchennego granitowego - czy 30 mm wystarczy?

molok78
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 478
Rejestracja: 30 gru 2007, 13:43
Lokalizacja: google

autor: molok78 » 09 paź 2008, 15:41

30 mm w zupełności wystarczy,mam takie płyty różnych rozmiarów są na prawde mocne :wink:

romek_38
1 - ostrzeżenie!
Posty: 6
Rejestracja: 29 paź 2008, 20:18
Lokalizacja: Wrocław

autor: romek_38 » 29 paź 2008, 21:05

Zgadzam się, 30mm wystarczy, jednak zawsze warto poradzić się kamieniarza w sprawie kruchości danego kamienia...

Gran-Inwest
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 09 kwie 2009, 11:18
Lokalizacja: Skarbimierz Osiedle (opolskie)

autor: Gran-Inwest » 09 kwie 2009, 11:34

m2 blatu o grubości 3 cm waży około 70-80 kg.

Jezeli ma byc grubszy, to musi byc odpowiedniu wytrzymała szafka.

Grubośc 2 cm moze byc tylko w wypadku, kiedy nie ma otworów, albo są one małe, bo moze w miejscu otworu strzelic blat.

Dlatego zalecana jest trójeczka.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Posty: 173
Rejestracja: 05 gru 2008, 15:40
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: tomo209 » 02 gru 2009, 19:57

Jeżeli chcesz by blat kucheny wyglądał na grubszy możesz poprosić kamieniarza o doklejenie 1-1,5cm paska z tego samego kamienia na krawędzi blatu. Przy umiejętnym wykonaniu nie da się odróżnić i rozpoznać że było coś doklejane. Widziałem blaty wykonane w ten sposób i naprawdę dają dobry efekt(przy niskiej masie całości):D Ale wiadomo... wszytko w rękach fachowca:)

Bacardi_37
Początkujący
Początkujący
Posty: 8
Rejestracja: 14 lis 2009, 22:11
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: Bacardi_37 » 05 gru 2009, 13:30

Blaty granitowe świetnie wyglądają, ale słyszałam, że nie można na nich bezpośrednio kroić nożem,nie dlatego,że porysuje się blat, ale dlatego, że nóż może się może się poważnie stępić i uszkodzić. Podobno są specjalne,wytrzymalsze noże do krojenia na blatach granitowych. Czy to prawda?

Awatar użytkownika
tomo209
Aktywny
Aktywny
Posty: 173
Rejestracja: 05 gru 2008, 15:40
Lokalizacja: Golub-Dobrzyń
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: tomo209 » 05 gru 2009, 18:24

Zapewne są specjalne noże do krojenia na takich blatach. Zwykły nóż rzeczywiście stępi się znacznie szybciej na takim materiale, a wiadomo - nóż kuchenny nie służy do krojenia kamienia...
Z takim blatem mimo że wydaje się nadzwyczaj wytrzymały, należy obchodzić się delikatnie. Trzeba znać kilka zasad które mogą wpłynąć na jego "żywotność".
Np. Wychłodzony z nocy blat, potraktowany gorącym garnkiem, czajnikiem, żelazkiem może popękać na skutek naprężeń które powstają w miejscu nagłej zmiany temperatury. Należy uważać aby nie trącić takiego blatu twardym przedmiotem, gdyż mogą powstać odpryski lub pęknięcia.
Zalet kamiennego blatu jest tak samo wiele jak i wad. Główną cechą która decyduje o wyborze jest na pewno estetyka.

majki_majk
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 12 gru 2009, 16:28
Re: blat kuchenny granitowy

autor: majki_majk » 12 gru 2009, 16:30

Mam 30 mm z Nero Assolutto. Sprawdzają się!
Tylko nie bierz surowego kamienia, bo ponoć trudno usuwa się z niego plamy. Najlepiej antykowany lub szlifowany!

nikok3
Początkujący
Początkujący
Posty: 16
Rejestracja: 02 sty 2010, 11:36
Lokalizacja: mazowieckie
Re: blat kuchenny granitowy

autor: nikok3 » 02 sty 2010, 12:16

witam
jestem kamieniarzem montazystą jak macie jakie kolwiek pytania odnosnie blatów lub ogólnie wrobów z kamienia to piszcie na lis200@wp.pl działam w mazowieckim
POZDRAWIAM

Spyker
Re: blat kuchenny granitowy

autor: Spyker » 02 sty 2010, 15:43

nikok3 pisze:witam
jestem kamieniarzem montazystą jak macie jakie kolwiek pytania odnosnie blatów lub ogólnie wrobów z kamienia to piszcie na lis200@wp.pl działam w mazowieckim
POZDRAWIAM


To ja jeszcze polecę - - - > http://www.e-mieszkanie.pl/zlecenia.html?start

Więcej ludzi przeczyta pozdrawiam.

artstone1989
Początkujący
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: 06 mar 2010, 12:36
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: artstone1989 » 06 mar 2010, 12:43

30mm w zupełności wystarczy ale bardzo popularne teraz są blaty z tzw. pogrubiona krawędzią do 50mm czy 60mm, łączenie jest wykonywane na tzw. gierunek pod kątem 45stopni więc wizualnie wygląda to jak monolit a łaczenie w ogóle nie jest widoczne.

Z mojego 20 letniego doświadczenia w branży kamieniarskiej zauważyłem że blaty z granitu, konglomeratu kwarcytowego, bazaltu, marmuru lub trawertynu są dużo bardziej trwałe niż jakiekolwiek blaty drewniane.
Granit lub konglomerat kwarcytowy, są to materiały teoretycznie niezniszczalne w warunkach domowych i z uwagi na swoją twardość są odporne na zarysowania, nasiąkliwość i powstawanie plam.
Co do efektu matowienia blatów z polerowanego marmuru lub trawertynu to wyjściem z sytuacji jest wykonanie blatów z kamienia szlifowanego(matowego).
Blaty takie po zaimpregnowaniu będą dużo łatwiejsze w utrzymaniu i użytkowaniu.
Koszt wykonania blatów z kamienia jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od grubości blatów i gatunku wybranego kamienia. Na końcową cenę duży wpływ ma również stopnień skomplikowania dodatkowych obróbek kamienia takich jak wycinanie otworów pod zlewozmywaki i płyty kuchenne, wykonywanie ociekaczy, montaż itp.
Na rynku można znaleźć kamień naturalny lub konglomerat w cenie ok.180zł/mb za blaty o szer.60cm ale przy bardziej wyszukanych i oryginalnych kamieniach cena ta może wynieść nawet 500-1000zł/mb.
Poniżej podsyłam link do fotek pokazujących zarówno blaty wykonane z granitu, konglomeratu kwarcytowego, marmuru, trawertynu, łupka, wapienia i piaskowca.
W przypadku jakichkolwiek pytań służę bezpłatną poradą lub wyceną w sprawie wykonania blatów, schodów, parapetów, kominków itp. elementów wykonanych z kamienia naturalnego.


tomsurm pisze:Jaki powinien być według was grubość blatu kuchennego granitowego - czy 30 mm wystarczy?

KEMIZO
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2010, 10:39
Lokalizacja: Żary
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: KEMIZO » 02 wrz 2010, 11:54

Jeżeli chodzi o blaty kuchenne marmur jest kamieniem, który nie nadaje się na tego typu elementy. Natomiast granit doskonale sprawdza się w roli blatu kuchennego. Jeśli chodzi o grubość blatu granitowego powinien on mieć grubość min. 30mm. W zupełności zgadzam się z wypowiedzią poprzednika, który stwierdził ze granit jest kamieniem służacym na lata, odpornym na wszelkiego rodzaju zarysowania (pod warunkiem, że zostanie on zaimpregnowany), oraz plamy.
Kamieniem sprawdzonym i najcześciej wybieranym przez naszych klientów na blaty kuchenne jest granit Kashmir Gold, Imperial Gold czy Black Galaxy polerowany. Doskonałe efekty powstają poprzez łączenie elementów granitowych różnych kolorów.

Zapraszamy do skorzystania z usług naszej firmy.

masztal
Początkujący
Początkujący
Posty: 18
Rejestracja: 23 sie 2010, 20:12
Lokalizacja: Wrocław
Re: blat kuchenny granitowy

autor: masztal » 02 wrz 2010, 13:46

Jak najbardziej potwierdzam opinie innych, że patent z tym pogrubieniem krawędzi jest bardzo dobrym pomysłem. U moim znajomych jest właśnie coś takiego i naprawdę nie widać, żeby to była tylko krawędź. Dobrze wygląda. A jeśli chodzi o sam granit, to sam do końca się nie orientuję, ale znajomi wcześniej dowiadywali się co i jak i podobno faktycznie jest to bardzo wytrzymały materiał i blat będzie im służył przez długie lata...

KEMIZO
Początkujący
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: 02 wrz 2010, 10:39
Lokalizacja: Żary
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: KEMIZO » 06 wrz 2010, 10:36

Nawiązując do blatów kuchennych zgadzam sie z wypowiedziami poprzedników, że granit będzie odpowiednim materiałem na tego typu elementy. Jest to kamień twardy, który posłuży na lata, odporny na zarysowania (po uprzednim zaimpregnowaniu), oraz co ważne świetnie prezentuje się wizualnie. Nasi klienci najczęściej stosują kamień Kashmir Gold, Imperial Gold czy Black Galxy.
Co do grubości, minimalna powinna być 30mm.

Awatar użytkownika
adamuk
Zainteresowany
Zainteresowany
Posty: 40
Rejestracja: 01 paź 2006, 13:28
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontaktowanie:
Re: blat kuchenny granitowy

autor: adamuk » 08 paź 2010, 13:25

co do krojenia na blacie granitowym to odradzam osobiscie, predzej czy pozniej jakas rysa zostanie

co do grubosci to 3cm jest gruboscia wystarczającą, nawet 2cm wystarczy ale gorzej wyglada, przy otworach niezaleznie czy grubosc 2 czy 3 zaleca sie zrobic zbrojenie od dolu co tez najlepiej zeby w zakladzie kamieniarskim wykonali


Wróć do „Kuchnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości

Gotowe projekty domów