Kuchnia kaflowa

Pomysły na wystrój kuchni, dobór armatury kuchennej i mebli. Porady jak zaprojektować funkcjonalną, oryginalną kuchnię. Radzimy jakie dobrać meble kuchenne, sprzęt AGD oraz odpowiedni zlewozmywak. Nowości dotyczące trendów w aranżacji przestrzeni kuchennej.

Moderator: Redakcja e-mieszkanie.pl

kopo
Początkujący
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2007, 23:23
Kuchnia kaflowa

autor: kopo » 10 maja 2007, 23:37

Witam szanownych uzytkownikow tego jakze zacnego forum ! :D
Otoz jestem w trakcie budowy swojego wlasnego miejsca na Ziem. I wlasnie tu przychodze z pytaniem o moja wymazona kuchnie. Otoz chcialbym u siebie kuchnie kaflowa z prawdziwego zdarzenia. Widzialem pare takich kuchni np.: w karczmie "Chlopskie Jadlo". I tu moja prosba: chcialbym obejrzec projekty, zdjecia, oferty firm oferujacych budowe takich kuchni and other stuff z tym zwiazany. Bede bardzo wdzieczny za udzielona pomoc :wink:

komarr

autor: komarr » 11 maja 2007, 13:10

chodzi o kuchnie czy piec ?

(kuchnia to tam gdzie gotujemy, piec tylko grzeje)


moi rodzice juz dwie takie kuchnie postawili, jedna z wężownicą do centralnego. Piece też conajmniej dwa.

Wzory i kolory kafli są przeróżne, a kasztalty też mozesz prawie do woli, sam ustalać.

Takie piece/kuchnie stawiają zwykli zdunowie, zwykle za pare stówek. Nie trzeba jakiejś tam firmy która przedstawi Ci projekt i łyknie kupe szmalu...

Ważnym elementem pieca są dźwiczki, muszą być solidnie zamontowane, najlepiej żeby miały dodatkowe kotwy. Z doświadczenia wiem że takie dźwiczki po pewnym czasie użytkowania się obruszają... Może warto palenisko przerobić i zamontować szklane drzwi ? Odbijający się płomień na ścianach zawsze sprawiał przyjemny efekt... Pozdrawiam

Przemek

autor: Przemek » 27 cze 2009, 16:42

ciekawy jestem ile czasu trwa postawienie kuchni kaflowej
czy kuchnia kaflowa musi być na węgiel ?

Liber
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 351
Rejestracja: 20 kwie 2009, 14:03
Lokalizacja: CHEŁM

autor: Liber » 27 cze 2009, 20:33

komarr pisze:chodzi o kuchnie czy piec ?

(kuchnia to tam gdzie gotujemy, piec tylko grzeje)


moi rodzice juz dwie takie kuchnie postawili, jedna z wężownicą do centralnego. Piece też conajmniej dwa.

Wzory i kolory kafli są przeróżne, a kasztalty też mozesz prawie do woli, sam ustalać.

Takie piece/kuchnie stawiają zwykli zdunowie, zwykle za pare stówek. Nie trzeba jakiejś tam firmy która przedstawi Ci projekt i łyknie kupe szmalu...

Ważnym elementem pieca są dźwiczki, muszą być solidnie zamontowane, najlepiej żeby miały dodatkowe kotwy. Z doświadczenia wiem że takie dźwiczki po pewnym czasie użytkowania się obruszają... Może warto palenisko przerobić i zamontować szklane drzwi ? Odbijający się płomień na ścianach zawsze sprawiał przyjemny efekt... Pozdrawiam


Tak - takie kuchnie to potrafią dobrze zrobić tylko fachowcy o nazwie - zdun. Trzeba ich szukać raczej w środowisku wiejskim, gdyż przeważnie na wsiach budują tego typu kuchnie. Drzwiczki do takich kuchni kupuje się w sklepach tzw. - żelaznych. To są przeważnie odlewy żeliwne ze wzorami. Do takiej kuchni nie można wstawiać drzwiczek szklanych i przerabiać paleniska. To straci urok o jakim myśli "kopo'', bo z tego wyjdzie kominek, a nie kuchnia babuni. Do budowy takiej kuchni ważną jest użycie specjalnej gliny. Tylko zdunowie wiedzą gdzie jej szukać i jaka powinna być. To glina w rodzaju do wyrobu garnców, która w ogniu się wypali jak garnce i nie rozkruszy się. Do tego przydała by się również płyta kuchenna żeliwna z tzw. fajerkami - jeśli to ma być prawdziwa kuchnia - babuni i żadnych przeróbek. Można jedynie - jak wspomina "komar" użyć nagrzewnicy do ciepłej wody lub CO. Wszystkie akcesoria do budowy takiej kuchni można kupić na zwykłych wiejskich targowiskach. Gorzej chyba będzie ze znalezieniem Pana - zduna. Pozdrawiam.
LIBER

Liber
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 351
Rejestracja: 20 kwie 2009, 14:03
Lokalizacja: CHEŁM

autor: Liber » 27 cze 2009, 20:50

Przemek pisze:ciekawy jestem ile czasu trwa postawienie kuchni kaflowej
czy kuchnia kaflowa musi być na węgiel ?


Dobry zdun stawia taką kuchnię w tydzień. A w takiej kuchni pali się wszystkim, począwszy jak dawniej - od torfu, /nie wiem czy wiesz co to jest - torf i jak go się wydobywało i gdzie?/, poprzez drewno, miałem węgielnym i węglem. Zazwyczaj paleniska w takich kuchniach są małe, więc dosyć często trzeba podkładać materiał palny. Ale to jest właśnie urok takiej kuchni. Jak dobrze się napali w takiej kuchni, aż się fajerki zaczną się "śmiać", to znaczy, aż będą czerwone, wtedy jest ciepło i miło. Pozdrawiam.
LIBER


Wróć do „Kuchnie”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 52 gości

Gotowe projekty domów