Re: Piec STALMARK
autor: tukan559 » 22 wrz 2014, 21:38
Piec rewelacyjny pod każdym względem. Można w nim palić wszystko o uziarnieniu do max 4,5cm .dosłownie wszystko.
Miał, ekogroszek, groszek, orzech, trociny ale z czymś bo się klinują, zrębki drewniane , zborze , kukurydzę a nawet brunatny który ładnie się pali.
Łatwo się rozpala a co najważniejsze można utrzymywać na piecu temperaturę około 41-42 stopnie i nie tworzy się sadza. Dzięki tak małej temperaturze straty ciepła są minimalne. Czopuch jest lekko ciepły. Dziki małej ilości palonego materiału temperatura płomienia palenia jest bardzo wysoka jak w piecu Martenowskm. Popiół w zależności od palonego materiału wyjmuje się od 3 do 5 dni. Całość jest w pojemniku dzięki temu nie kurzy się. Usuwanie ewentualnej sadzy z pieca jest bardzo proste . Pale nim już 6 rok i działa bez zarzutów .
W razie pytań chętnie odpowiem.
Adam