Witam.
Nie będę zakładał nowego tematu.
Mam generalnie podobny problem.
Mieszkanie 74m.
1-sze piętro,ściany grube,cegła,lata 50-60,nie ocieplone.
Kuchnia 10m,pokoje 20,20,12,łazienka 4m,przedpokój 7m.
Wysokość pomieszczeń,około 2.80m.
W każdym pomieszczeniu kratka wentylacyjna.
W kuchni jest podłączony bardzo stary(ponad 20lat) piec mora 671
Jednofunkcyjny..otwarta komora spalania(tak mi się wydaje)
Z ulotki znalezionej na internecie wychodzi iż ma 17,5kw.
W jednym z pokojów jest podłączony do tego pieca sterownik.
Można nim ustawiać temp pomieszczenia+inne funkcje całoroczne.
Piec miał przeglądy po lub przed okresem grzewczym,co roku.
Instalacja jest dosyć stara,pewnie starsza od pieca.
Już od 2-ch lat,część kaloryferów grzała tylko do połowy.
Mimo prób odpowietrzania,spuszczania wody,uzupełniania wody.
Jednak dało się ogrzać
mieszkanie bez jakiś drastycznych opłat za gaz.
Około 300zł w okresie grudzień-luty.Warszawa.
Więc decyzja była odkładana.
Spaliny są podłączone rurą do komina.
Na tym samym poziomie ściany(pod sufitem) tylko około 1,5 metra w prawo, jest kratka wentylacyjna(nadmuch).
Generalnie pewnie problemu by nie było,ale pod koniec sezonu grzewczego ,marzec 2008.
W kuchni można było wyczuć odczuwalny zapach spalin.
Facet od pieca,stwierdził iż być może jest to kwestia zapchanego komina.
Problem zostawiliśmy aż do niedawna.
Wszedłem na dach i po wstępnych oględzinach wydaje mi sie iz komin nie jest zatkany.
Dodatkowo odłączyłem rurę odprowadzająca spaliny i przystawiłem kawałek płonącego papierka.
Dym i płomień w bardzo widoczny sposób kierował się w stronę wyciągu.
Zapadła decyzja o wymianie pieca..i wymianie grzejników(wyżej opis dlaczego)
Postanowiłem zostawić rury doprowadzające do grzejników..wymiana wiązała by się z praktycznie generalnym remontem ,..takie mam wrażenie przynajmniej.
Generalnie chyba zdecyduje się na piec 2-funkcyjny bez zasobnika.
Będzie on zamontowany w kuchni.
Jest tam też mała terma elektryczna którą planuje zastąpić właśnie tym piecem.
Łazienka posiada inne podłączenie do ciepłej wody.
Więc druga funkcja pieca potrzebna by była tylko do kuchni...zasobnik raczej nie potrzebny.
Sporo ludzi sugeruje na forach piec z zamkniętą komorą spalania.
Rozumiem czemu,sporo o tym czytałem.
Mam takie pytania.
Takie oto 2 funkcyjne piece wpadły mi w oko.
Vaillant: cena około 3400zł
turboTEC plus: VU/VUW 202-5 regulacja mocy:7,7-20,0 6
Junkers:
Ceraclass Excellence:ZWC 21-3 MFA -regulacja mocy:6,3-21,0 cena około 4400zł
Ceraclass :ZW 14-2 DV AE23 -regulacja mocy:10-14,0 cena około 3300zł
(tylko że w tym modelu jest słaba regulacja 10-14) chyba iż nie właściwie coś doczytałem.
Termet:
MiniMax Dynamic Turbo GCO-DP-21 regulacja mocy 6-21 cena około 2900zł
MiniMax Dynamic GCO-DP-13-10 regulacja mocy 7-13 cena około 2350zł(nie za słaby?)
Generalnie podoba mi się ten Junkers Excellence.
Ale czy warto dopłacać praktycznie 1000zł..Vaillant jest podobny a sporo tańszy.
To samo z Termetem..400zł tańszy od Vaillanta o podobnej mocy.
I prawie 1000zł tańszy termet vs junkers w wersjach z niską mocą.
Czy kupno droższego Vailanta albo nawet Junkersa Excellence ma przełożenie na użytkowanie?
Ile w mojej sytuacji wyniesie koszt tych rur pobierających powietrze i odprowadzających spaliny?.
Od wejscia w kuchni(otwór wentylacyjny) mam jakies 5 metrów do szczytu komina.
(raczej nie ma szans na spaliny za ścianą)
Czy warto wymienić w moim przypadku tylko stare grzejniki(nie maja zadnych termostatów)?
Tak wygląda obecny piec.
Czy ktoś może dodatkowo polecic jakiegoś instalatora z Warszawy?
Post mi wyszedł ogromny.
Ale może ktoś go przeczyta.
Dziękuje i pozdrawiam.