Witam
Piszę gdyż mam spory problem ze stacjonarnym grillem, który postawiłem na podwórzu. Grill stoi nieużywany od około trzech lat gdyż komin nie wytwarza dostatecznego cugu i większość dymu cofa się do pomieszczenia.
Całe pomieszczenie to zadaszony sześciobok z dobudowanym z jednej strony piecem służącym za grill oraz wędzarnię. Piec jest dość duży, swobodnie mogę się w nim zmieścić. Komin wystaje wysoko ponad dach.
Mam parę pomysłów co może powodować takie zjawisko:
1. Zbyt duży otwór wewnątrz budynku do paleniska. Na oko wydaje się większy niż powierzchnia wylotu komina, co chyba nie jest dobre.
2. W pomieszczeniu zawsze panuje duży przeciąg. 4 duże okna i drzwi robią swoje. Dodatkowo na czubku dachu jest zrobiona szpara ( nadbudowany mały daszek ) co może powodować "konkurencję" dla komina i przy niekorzystnym wietrze cofać cug z pieca w drugą stronę.
Nie znam się na tych sprawach, więc byłbym bardzo wdzięczny za pomoc kogoś kto zna się na tym lepiej ode mnie. Oczywiście jeżeli będzie taka potrzeba służę zdjęciami lub jakimś szkicem pseudotechnicznym.
Pozdrawiam