Problem z kominem w grillu stacjonarnym

Opinie techniczne budynków i budowli, odbiory robót w imieniu Inwestora, Doradztwo techniczne, Nadzory inwestorskie, optymalizacja kosztów budowy.
rapiertg
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 08 sie 2012, 10:54
Problem z kominem w grillu stacjonarnym

autor: rapiertg » 08 sie 2012, 11:21

Witam

Piszę gdyż mam spory problem ze stacjonarnym grillem, który postawiłem na podwórzu. Grill stoi nieużywany od około trzech lat gdyż komin nie wytwarza dostatecznego cugu i większość dymu cofa się do pomieszczenia.

Całe pomieszczenie to zadaszony sześciobok z dobudowanym z jednej strony piecem służącym za grill oraz wędzarnię. Piec jest dość duży, swobodnie mogę się w nim zmieścić. Komin wystaje wysoko ponad dach.

Mam parę pomysłów co może powodować takie zjawisko:

1. Zbyt duży otwór wewnątrz budynku do paleniska. Na oko wydaje się większy niż powierzchnia wylotu komina, co chyba nie jest dobre.

2. W pomieszczeniu zawsze panuje duży przeciąg. 4 duże okna i drzwi robią swoje. Dodatkowo na czubku dachu jest zrobiona szpara ( nadbudowany mały daszek ) co może powodować "konkurencję" dla komina i przy niekorzystnym wietrze cofać cug z pieca w drugą stronę.

Nie znam się na tych sprawach, więc byłbym bardzo wdzięczny za pomoc kogoś kto zna się na tym lepiej ode mnie. Oczywiście jeżeli będzie taka potrzeba służę zdjęciami lub jakimś szkicem pseudotechnicznym.

Pozdrawiam

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 05 maja 2012, 14:09
Lokalizacja: Bielsko Biała
Re: Problem z kominem w grillu stacjonarnym

autor: laik2304 » 08 sie 2012, 20:29

Przyczyn może być kilka i nic tu nie zrobi nikt bez obejrzenia i wykazania przyczyny. A jest doprowadzane do grilla / wędzarni powietrze od dołu? z boku?

Pozdrawiam
Dawid2304

rapiertg
Początkujący
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: 08 sie 2012, 10:54
Re: Problem z kominem w grillu stacjonarnym

autor: rapiertg » 08 sie 2012, 21:16

Zamieszczam poglądowy schemat grilla.

Wiem że to dosyć skomplikowany problem, miałem nadzieję że obędzie się bez wzywania fachowca.

Doprowadzenia powietrza od dołu/ boku nie ma. Jest tylko:

1. Wylot komina
2. Drzwiczki do wędzarni (W), które co prawda nie są 100% szczelne, ale dużo powietrza nie przepuszczą
3. Otwór do paleniska od środka grilla (G).


Dziś na próbę zapaliłem suche gałęzie wpierw w wędzarni (W), co prawda nie imponująco szybko, ale powoli dym przemieszczał się do góry i ulatywał kominem. Jednak gdy przesunąłem palenisko w stronę grilla (G), przy mocnych podmuchach powietrza dym cofało do środka.


Obrazek

laik2304
Superużytkownik
Superużytkownik
Posty: 626
Rejestracja: 05 maja 2012, 14:09
Lokalizacja: Bielsko Biała
Re: Problem z kominem w grillu stacjonarnym

autor: laik2304 » 09 sie 2012, 20:27

Przede wszystkim sprawdź drożność komina.

A spróbuj grillować bądź wędzić z uchylonymi drzwiczkami i zobacz co się dzieje?? I przytkaj jakaś blachą połowę wylotu komina? i znów zaobserwuj co się dzieje.

Tal bez wizji na szybko to możesz.


1.Kupić "żołnierza" odwraca się osłoną do wiatru i pozwala spokojnie zabierać dym.
2. Sprawdź czy jest możliwość zamontowania dopływu powietrza od dołu, np rurą średnicy 100mm.
Dawid2304


Wróć do „Ekspertyzy budowlane i opinie techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 33 gości

Gotowe projekty domów