Remont dachu - pomocy!!!!
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Remont dachu - pomocy!!!!
Witam Państwa. Bardzo proszę o pomoc. Otrzymałam niewielką kwotę na remont dachu i szukam dobrego i taniego sposoby na jego remont.Dach jest pokryty blachą falistą a złącza pokryte papą termozgrzewalną o szer. 30 cm. Niestety z upływem lat papa w wielu miejscach jest popekana i następują przecieki szczególnie po ulewnych deszczach.
Chciałabym "naprawić" te złącza. Czy może mi Państwo podpowiedzieć najlepszą metodę.Dach ma ponad 1000 m2.
Chciałabym "naprawić" te złącza. Czy może mi Państwo podpowiedzieć najlepszą metodę.Dach ma ponad 1000 m2.
-
JBZ
Wygląda na to, że ma Pani zupełnie inny problem z dachem. Dach kryty blachą falistą nie wymaga żadnych dodatkowych uszczelnień np. pasami papy bitumicznej! To jakaś PARTYZANTKA!
Proszę tych pieniędzy nie wydawać, zanim dachu nie obejrzy specjalista budownictwa!
Proszę remontować "raz a dobrze".
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
Proszę tych pieniędzy nie wydawać, zanim dachu nie obejrzy specjalista budownictwa!
Proszę remontować "raz a dobrze".
Pozdrawiam,
Jerzy Zembrowski
EPDM
Jedynym materiałem nadającym się do tego typu napraw jest EPDM. Polecam taśmy samoprzylepne z FIRESTONa. Dystrybutorem jest firma RAVAGO. Materiał sam w sobie nie jest tani, ale jego zużycie jest niewiekie. FIRESTONE daje 20 lat gwarancji na takie połączenia. Pozdrawiam.
Rodzina oferowanych powłok izolacyjnych posiada wyjątkową i unikalną charakterystykę, która daje w zastosowaniach przemysłowych (i nie tylko) zasadnicze oszczędności energii, żywotność, sprawność w aplikacji i użytkowaniu.
Do JBZ
Dziekuję za odpowiedz. Kontaktowałam sie z wieloma firmami. Dach od nowości był nie tak wykonany jak powinien. Złącza pokryto papą. Otrzymałam opinię pracowni architektonicznej i zaproponowano mi zerwanie papy z dachu ( pasy o szer.30cm) nałożenie środka bitumicznego i w topienie w to siatki. Dach ma cały ponad 1000 m2 a częśc którą chce naprawić ponad 400 m2. Trzy firmy z którymi rozmawiałam stwierdziły ,że zerwanie papy może uszkodzić blache ( papa mocno jest wtopiona w podłoże) . I co mam zrobic dalej????? Przy takiej małej kasie - 9 tys. zł.
Re: Do JBZ
Dozbierać kasy i wtedy zrobić.Trudno.Albo stać Cię na wywalenie tej dziewiątki po prostu w błoto.Ewunia pisze:Dziekuję za odpowiedz. Kontaktowałam sie z wieloma firmami. Dach od nowości był nie tak wykonany jak powinien. Złącza pokryto papą. Otrzymałam opinię pracowni architektonicznej i zaproponowano mi zerwanie papy z dachu ( pasy o szer.30cm) nałożenie środka bitumicznego i w topienie w to siatki. Dach ma cały ponad 1000 m2 a częśc którą chce naprawić ponad 400 m2. Trzy firmy z którymi rozmawiałam stwierdziły ,że zerwanie papy może uszkodzić blache ( papa mocno jest wtopiona w podłoże) . I co mam zrobic dalej????? Przy takiej małej kasie - 9 tys. zł.
9000/400 m2=22,5 zł/m2 z takimi pieniędzmi do tego remontu bym nie startował,bo moze od biedy na dziadowski materiał starczy a kto zapłaci za robociznę - i to fachową!
A zamiast rzezbić to zastanowiłbym się nad wymiana tej blachy falistej na trapezówkę.
I żadne te EPDMy,czy papy nie starczą na dłużej jak jeden góóóóóra dwa sezony zimowe.
Popieram w zupełności zdanie JBZ