Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Mam studnię głębinową wierconą na głębokość 23m. Po 2 latach oddałem wodę do badania i wykryto w niej bakterie coli 96jtk/100ml i mętność wody. Czy jest jakiś sprawdzony i tani sposób żeby oczyścić tą studnie?
Jednorazowo. Nie pytaj mnie tylko o stężenie, bo nie wiem. Robię to "na oko".Dla jakiegoś tam wskaźnika, możesz w sklepie akwarystycznym zakupić test na zawartość chloru w wodzie.Odczekaj ok 24-36 godzin i zacznij pompować wodę ............gdzieś w pole. Jak z pompowanej wody przestanie być czuć chlorem,lub test wskaże 0,3mg/L i mniej,daj ponownie zbadać, tylko bakteriologię, chemię możesz sobie darować.
Mętność wody (bakterie też) spowodowana jest raczej przedostawaniem się wody podskórnej i deszczowej do studni. Trzeba to sprawdzić, a studnię doszczelnić, i dopiero potem ładować podchloryn.