Jak oczyścić studnie głębinową z bakterii coli

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

chincor10
Początkujący
Początkujący

Jak oczyścić studnie głębinową z bakterii coli

Post autor: chincor10 »

Mam studnię głębinową wierconą na głębokość 23m. Po 2 latach oddałem wodę do badania i wykryto w niej bakterie coli 96jtk/100ml i mętność wody. Czy jest jakiś sprawdzony i tani sposób żeby oczyścić tą studnie?

Dodaje jeszcze szczegółowe wyniki badania

Obrazek

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

Podchloryn sodowy kolego. Lej prosto do studni.

chincor10
Początkujący
Początkujący

jednorazowo czy tak już będe musiał ciągle to wlewać bo kopałem studnię żeby nie mieć chloru w wodzie

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Alibaba »

Jednorazowo. Nie pytaj mnie tylko o stężenie, bo nie wiem. Robię to "na oko".Dla jakiegoś tam wskaźnika, możesz w sklepie akwarystycznym zakupić test na zawartość chloru w wodzie.Odczekaj ok 24-36 godzin i zacznij pompować wodę ............gdzieś w pole. Jak z pompowanej wody przestanie być czuć chlorem,lub test wskaże 0,3mg/L i mniej,daj ponownie zbadać, tylko bakteriologię, chemię możesz sobie darować.

chincor10
Początkujący
Początkujący

a na mętność wody to też pomoże?

Indiana
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: Indiana »

Mętność wody (bakterie też) spowodowana jest raczej przedostawaniem się wody podskórnej i deszczowej do studni. Trzeba to sprawdzić, a studnię doszczelnić, i dopiero potem ładować podchloryn.

chincor10
Początkujący
Początkujący

dzięki bardzo za pomoc

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”