wymiarowanie

Instalacja wodna w mieszkaniu czy w domu to bardzo istotna kwestia. Jeżeli masz problem ze swoją instalacją wodną, nie wiesz jak ją rozplanować, jak zainstalować hydrofor, czy wykonać podłączenia, tutaj znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.

Moderator: Redakcja e-instalacje.pl

ryszardz57
Początkujący
Początkujący

wymiarowanie

Post autor: ryszardz57 »

Witam
Czy może mi ktos podpowiedzieć na jakich wysokościaci powinno wykonac sie wyjścia pod baterie do umywalki, wanny, prysznica, pralki, toalety, i jaki powinien byc rozstaw pod baterie.
Pozdrawiam

ryszardz57
Początkujący
Początkujący

Post autor: ryszardz57 »

Chciałem edytować posta ale widze ze nie ma takiej funkcji.
Dołanczając do w/w pytania potrzebuje znać jeszcze wysokośc posadowienia umywalki. Kolega w temacie http://www.forumbudowlane.pl/viewtopic.php?t=13415 podpowiedział mi ze wyjście kanalizacji powinno być na wysokości 55cm.

Alibaba
Superużytkownik
Superużytkownik

Re: wymiarowanie

Post autor: Alibaba »

ryszardz57 pisze:Witam
Czy może mi ktos podpowiedzieć na jakich wysokościaci powinno wykonac sie wyjścia pod baterie do umywalki
bateria stojąca - 60 cm od posadzki gotowej
bateria wisząca - 100 cm od posadzki gotowej
,
ryszardz57 pisze: wanny
80 cm od posadzki gotowej
,
ryszardz57 pisze: prysznica
100-110 cm od dna brodzika
,
ryszardz57 pisze: pralki
możesz zrobić za pralką, możesz nad.Wąż do poboru jest na tyle długi,że powinien starczyć i tu i tu.Wysokość pralki zmierz miarką.Odpływ min. 60 cm od posadzki.
,
ryszardz57 pisze: toalety
80 cm., chociaż niektóre mają podłączenie od dołu i wtedy głupio wygląda
,
ryszardz57 pisze: i jaki powinien byc rozstaw pod baterie.
15 cm.

fpz
Superużytkownik
Superużytkownik

Post autor: fpz »

Proponuję nie stosować "gotowych" zaworków do pralki czy umywalki. Lepiej stosować zawory kulowe i dać odpowiednie nyple. Chyba że owe odejścia będzie bardzo widać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacje wodne”