Owijanie krokiew folia

Jeżeli chcesz zaadaptować swoje poddasze to koniecznie musisz znać wszystkie aspekty, z jakimi możesz się spotkać przy remoncie poddasza. Oprócz tego w tym dziale poznasz pomysły innych na aranżacje tego pomieszczenia.

Moderator: Redakcja e-dach.pl

jaco

Owijanie krokiew folia

Post autor: jaco »

Może ktoś mi odpowie na takie pytanko? mam do wykończenia poddasze ale nie mam załozonej pierwszej folii słyszałem, że można założyć taką folię owijając krokwie od wewnątrz ?. Czy nie wpłynie to ujemnie na wieżbę ?.

Gość

Post autor: Gość »

no ... nie słyszałem i obawiam sie że może żgnić drewno a jaka to folia ?

jaco

Post autor: jaco »

Chodzi mi o folię izolacyjną tą którą się w normalnych warunkach kładzie pod blachę lub dachówkę może żle się wyraziłem z tym owijaniem chodziło mi opołożenie folii pod krokwami.Dzięki za odpowiedż.

Krzysztof
Aktywny
Aktywny

Post autor: Krzysztof »

niewiem czy tam będzie poddasze urzytkowe, ty tylko dach... ale tam, gdzie folia będzie sie stykać bezpośrednio z wełną trzeba dać folie wysokoparoprzepuszczalną!!
Mocujesz foie za pomocą listewek od krokwi do krokwi. Jak sam dobrze wiesz jest to pod pokryciem (blacha lub dachówka), więc tam niema wody - no, chyba, że coś zostało zrobione "niefachowo" z dachem. Ogólnie z folią chodzi o 2 rzeczy:
1. o to, aby ocieplenie dachu (wełna czy styropian) mogło oddawać wilgoć do góry, a nie gniło od niej.
2. nad folią zostaje troszeczke miejsca (chyba zaleca sie 4-6 cm, ale głowy niedam) na wentylacje między pokryciem a ociepleniem.
Niebój sie kłaść foli, bo napewno nic ci przy niej nie zgnije.

Takie moje skromne zdanie...
Pozdrawiam :)

civil
Początkujący
Początkujący

Post autor: civil »

Witam!
Tak jak pisze Krzysztof, z tym, że trzeba uważać, żeby nie wypchnąć folii do góry przy montażu wełny, bo ewentualna wilgoć (ja zawsze zakładam że coś takiego się pojawić może ze skroplin pod blachą albo z odrobiny topniejącego śniegu, co się przez kalenicę dostał) będzie mogła spływać na krokwie, a tego nie chcemy. Więc dobrze by było nawet użyć dodatkową listewkę na środku pom. krokwiami pod łatami, która pomoże uformować z folii rynnę - wtedy nie będzie problemu z zawilgacaniem krokwi. Oczywiście folię trzeba wysunąć na zewnątrz budynku, by odprowadzić wilgoć (trzeba pamiętać o zabezpieczeniu folii przed słońcem) i sprawdzić, czy kanał wentylacyjny nad folią jest drożny.
Niestety największym problemem są kosze, kłopot mogą sprawić też okna dachowe i kominy - musimy pamiętać o "drożności" wentylacji nad folią oraz o odprowadzeniu wilgoci...
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poddasze”