Prawidłowy układ warstw dachu
Moderator: Redakcja e-izolacje.pl
Prawidłowy układ warstw dachu
Witam, jestem początkującym w dziedzinie konstruktorskiej i mam pytanie. Jestem na etapie budowy dachu, pokrycie dachówką ceramiczną, krokwie ok 17 cm, jaki mam zastosować prawidłowy układ warstw dachu, jeśli ma być ocieplony wełną , poddasze mieszkalne, obite płytami g-k. Na razie ustaliłem: płyty g-k ->paroizolacja->wełna->.......->łaty-> dachówka. Bardzo proszę o pomoc
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
wersja bez deskowania
od dołu:
pyta gk, paroizolacja, wełna 5cm miedzy rusztem stalowym, krokwie 20cm, między krokwiami wełna 20cm, folia wysokoparoprzepuszczalna, kontrłaty, łaty, dachówka
wersja z pełnym deskowaniem
od dołu:
płyta gk, paroizolacja, wełna 5cm miedzy rusztem stalowym, krokwie 23cm, miedzy krokwiami wełna 20cm, szczelina wentylacyjna 3cm, deskowanie, papa/folia, kontrłaty, łaty, dachówka.
pozdrawiam
od dołu:
pyta gk, paroizolacja, wełna 5cm miedzy rusztem stalowym, krokwie 20cm, między krokwiami wełna 20cm, folia wysokoparoprzepuszczalna, kontrłaty, łaty, dachówka
wersja z pełnym deskowaniem
od dołu:
płyta gk, paroizolacja, wełna 5cm miedzy rusztem stalowym, krokwie 23cm, miedzy krokwiami wełna 20cm, szczelina wentylacyjna 3cm, deskowanie, papa/folia, kontrłaty, łaty, dachówka.
pozdrawiam
-
Wojciech Nitka
- Początkujący

- Kontakt:
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
-
Wojciech Nitka
- Początkujący

- Kontakt:
Przepraszam Cię, ale co mają kontrłaty na deskowaniu do zapewnienia wentylacji szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem?
By szczelina wentylacyja, pod pełnym deskowaniem połaci dachu, spełniała swoją rolę musi mieć otwory nawiewne i wywiewne. Trochę na ten temat znajdziesz tu - http://www.szkielet.pl/wymagania/17.php
By szczelina wentylacyja, pod pełnym deskowaniem połaci dachu, spełniała swoją rolę musi mieć otwory nawiewne i wywiewne. Trochę na ten temat znajdziesz tu - http://www.szkielet.pl/wymagania/17.php
- marcinradom
- Superużytkownik

- Kontakt:
o tej szczelnie pisałem w swoim poście więc uznałem że chodzi ci o wentylację spodu pokrycia, bo ta też musi być wentylowana, stąd mój post o kontrłatach.Wojciech Nitka pisze:Przepraszam Cię, ale co mają kontrłaty na deskowaniu do zapewnienia wentylacji szczeliny wentylacyjnej pod deskowaniem?
wracając do szczeliny wentylacyjnej między warstwą ocieplenia a deskowaniem, to skoro napisałem że musi być to szczelina wentylacyjna, to znaczy że musi być tam swobodny przepływ powietrza, bo to istota wentylacji.
pozdrawiam
p.s.
za link dziękuję.