okna dachowe porównanie
Moderator: Redakcja e-dach.pl
-
Sprzedawca
- Początkujący

A ja jako sprzedawca okien zarówno Fakro , Veluxa oraz Roto uważam że dla klientów firma Roto posiada bardzo korzystną oferte !! Mają ikno 735 ( wysokoosiowe ) które jak na razie nie ma konkurencji. Sądze że to tylko kwestia czasu kidy Roto dorówna jeżeli nie przescignie Fakro... Mnie jako sprzedawce ich oferta przekonała... Ucholno-obrotwe Fakro nie umywa sie do uchylno obrotowego Roto.. Pozdro
Wojny przychodza i odchodzą a moji żołnierze są niezwyciężenii !!
-
runcajs1967
- Aktywny

-
Picadoor
-
runcajs1967
- Aktywny

-
Adam Makowicz
- Aktywny

Ok, ale czy jest w sieci dostępne jakieś konkretne merytoryczne porównanie tych producentów? Widziałem sondę na www.e-dach.pl ale w mądrość tłumu nie wierzę 
-
Picadoor
Breaw, nawet najbardziej obiecujące porównanie nie będzie pozbawione subiektywnych ocen.
Spróbuj się zastanowić czego oczekujesz od okien połaciowych, jakie wg twoich wyobrażeń powinny posiadać walory i cechy, które sprawią, że zechcesz je zakupić.
A następnie nie będąc jeszcze "nafaszerowany" różnymi ocenami wstąp do kilku punktów, obejrzyj je, nawet zobacz jak funkcjonują. Oceń najpierw sam - bez niczyich sugestii - w którym z okien znajdziesz najwięcej cech bliskich twojego ideału. Mając już jakiś pogląd zapoznaj się literaturą - dostępną w każdym punkcie handlowym. Jeśli chcesz mieć więcej informacji, zanim zaczniesz rozmawiać z handlowcem spróbuj zasięgnąć opinii użytkowników. Dopiero po tym rozmawiaj z handlowcem - łatwiej będzie ci rozmawiać, będziesz mógł łatwiej zweryfikować wiedzę i intencje handlowca. Zaś na końcu rozmawiaj z wykonawcą. Sorry, ale wykonawca niestety - nie każdy oczywiście - nie bywa bezstronny. Po prostu pewnych montaży unika jak ognia, a te, które mu łatwiej i lżej wykonać (także bardziej opłacalne) zwyczajnie faworyzuje. Nie jest to naganne - ma do tego prawo. Lecz jeśli to rzutuje na wybory inwestora i wykonawca usilnie nakłania inwestora do zakupu określonych rzeczy - tylko z wymienionych wcześniej powodów jest już naganne. Szczególnie, gdy rzeczywisty powód jest lansowany pod postacią...wyimaginowanej wady danego produktu.
Myślę, że będziesz miał własną najbardziej wiarygodną ocenę i własny pogląd.
Spróbuj się zastanowić czego oczekujesz od okien połaciowych, jakie wg twoich wyobrażeń powinny posiadać walory i cechy, które sprawią, że zechcesz je zakupić.
A następnie nie będąc jeszcze "nafaszerowany" różnymi ocenami wstąp do kilku punktów, obejrzyj je, nawet zobacz jak funkcjonują. Oceń najpierw sam - bez niczyich sugestii - w którym z okien znajdziesz najwięcej cech bliskich twojego ideału. Mając już jakiś pogląd zapoznaj się literaturą - dostępną w każdym punkcie handlowym. Jeśli chcesz mieć więcej informacji, zanim zaczniesz rozmawiać z handlowcem spróbuj zasięgnąć opinii użytkowników. Dopiero po tym rozmawiaj z handlowcem - łatwiej będzie ci rozmawiać, będziesz mógł łatwiej zweryfikować wiedzę i intencje handlowca. Zaś na końcu rozmawiaj z wykonawcą. Sorry, ale wykonawca niestety - nie każdy oczywiście - nie bywa bezstronny. Po prostu pewnych montaży unika jak ognia, a te, które mu łatwiej i lżej wykonać (także bardziej opłacalne) zwyczajnie faworyzuje. Nie jest to naganne - ma do tego prawo. Lecz jeśli to rzutuje na wybory inwestora i wykonawca usilnie nakłania inwestora do zakupu określonych rzeczy - tylko z wymienionych wcześniej powodów jest już naganne. Szczególnie, gdy rzeczywisty powód jest lansowany pod postacią...wyimaginowanej wady danego produktu.
Myślę, że będziesz miał własną najbardziej wiarygodną ocenę i własny pogląd.
nowy kolnierz roto
Cóż ja widzę, Roto poszło po rozum do głowy i zaczęło stosować kliny uszczelniające, rynienkę odwadniającą i butyl na fartuchu, czyli to co Fakro ma od dawna, a butyl w takim układzie może i Velux wprowadzi. A co sie stało z ideologia Roto które zawsze twierdziło że są to zbędne elementy przy montażu okien, czyżby jednak nie były takie zbędne?
Firma Roto, bazując na kilkudziesięcioletnim doświadczeniu w produkcji okien dachowych w Niemczech oferuje produkty, które nie wymagają bezwzględnego stosowania tych dodatków - mimo wszystko mniej trwałych - uszczelka z pianki na pewno ulegnie degradacji wcześniej niż wysoki rąbek z blachy aluminiowej...
Zmiany te mają na celu jeszcze lepsze dostosowanie produktu do rosnących oczekiwań ceniących jakość i perfekcję klientów. Istniejący system uszczelnienia, a więc najwyższy, 40 mm rąbek na elementach bocznych oraz wydłużony, stabilizujący zespół dolny kołnierza fartuch aluminiowy pozostają bez zmian, zyskując dzięki wprowadzanym dodatkom podwójne zabezpieczenie.
Alternatywą dla preferowanej, stosowanej do tej pory rynienki odprowadzającej wodę wykonanej z membrany dachowej jest wprowadzana rynienka aluminiowa. Wykonawca dostaje możliwość zdecydowania, którą metodę wybierze – lub może połączyć obie uzyskując idealne zabezpieczenie okna przed kondensatem występującym pod pokryciem dachu.
Zmiany te mają na celu jeszcze lepsze dostosowanie produktu do rosnących oczekiwań ceniących jakość i perfekcję klientów. Istniejący system uszczelnienia, a więc najwyższy, 40 mm rąbek na elementach bocznych oraz wydłużony, stabilizujący zespół dolny kołnierza fartuch aluminiowy pozostają bez zmian, zyskując dzięki wprowadzanym dodatkom podwójne zabezpieczenie.
Alternatywą dla preferowanej, stosowanej do tej pory rynienki odprowadzającej wodę wykonanej z membrany dachowej jest wprowadzana rynienka aluminiowa. Wykonawca dostaje możliwość zdecydowania, którą metodę wybierze – lub może połączyć obie uzyskując idealne zabezpieczenie okna przed kondensatem występującym pod pokryciem dachu.
Pozdrawiam
Doradca Roto
Okna Dachowe
Doradca Roto
Okna Dachowe
Pozycja do mycia w oknach wysokoosiowych Roto polega na przekręceniu skrzydla o kat 120 stopni - skrzydlo samoczynnie się pozycjonuje w specjalnych uchwytach. Przy typowych nachyleniach dachu daje to ustawioną pionowo zewnętrzną szybę dostępną od wnętrza pomieszczenia - a wiec tak jak w oknach fasadowych. Jest to naszym zdaniem wygodniejsze, niż mycie szyby odwróconej o 180 stopni - a więc pochylej tak jak płaszczyzna dachu.
Jeżeli mogę, to poproszę o opinię innych użytkownikow naszych okien - czy mają podobne zdanie jak kolega Jario?
Jeżeli mogę, to poproszę o opinię innych użytkownikow naszych okien - czy mają podobne zdanie jak kolega Jario?
Pozdrawiam
Doradca Roto
Okna Dachowe
Doradca Roto
Okna Dachowe
Może nie jestem ekspertem w dziedzinie dachów ani super znawcą okien. Jestem tylko ich użytkownikiem od kilkunastu lat. W swoim poddaszowym mieszkaniu mam 9 okien połaciowych ( tak to sie chyba nazywa) veluxa za kilka dni będę miał wymieniane pokrycie dachu i w związku z koniecznością wyjęcia starych okien zastanawiam sie nad ich wymianą i prawdopodobnie skorzystam z oferty firmy Roto a to z tego względu, że firma, która będzie robiła dach ma je w swojej ofercie i dostane na nie 20% upustu od ceny detalicznej. Ale jest jedna sprawa, która nie daje mi spokoju i która powoduje to, że okna Roto maja minus i to nie mały a mianowicie brak zabezpieczenia przed możliwością otwarcia okna przez dzieci, nie chodzi tu bynajmniej o kluczyk w klamce tylko o cos w rodzaju łańcucha, bolca, który nie pozwalałby na otwarcie na szerokość uchylonego okna i też nie chodzi o mikrowentylacje. W oknach Veluxa jest specjalny bolec, którym zabezpiecza się lekko uchylone okno. Doskonale zdaje sobie sprawę, że samemu można zrobić jakiś patent, ale dziwi mnie brak czegoś tak istotnego w ofercie, jeżeli sie mylę to przepraszam i proszę o link do strony gdzie to będzie opisane ewentualnie opisanie tego tu na forum.