Decydując się na określony rodzaj blatu, pamiętajmy, że najważniejszą cechą kuchennego blatu jest trwałość oraz odporność na wysoką temperaturę i wilgoć. Chyba, że nasza
kuchnia ma pełnić funkcję ozdobną
Pamiętajmy, że blat o wykończeniu matowym lub tłoczonym jest mniej podatny na zadrapania niż powierzchnie o wysokim połysku.
Ważne też, aby przy zakupie zapytać, jakie uszkodzenia obejmuje gwarancja.
Blaty drewniane. Najczęściej wykonywane są z dębu, olchy, buku, sosny i gatunków egzotycznych jak np. mahoń czy iroko. Gatunki te charakteryzują się wysokim stopniem twardości są wodoodporne i dostępne w kilku odcieniach. Tego rodzaju blaty klei się z listew, zapobiegając jego naprężaniu i pękaniu. Następnie jest zabezpieczana akrylowym bezbarwnym lakierem, bądź koloryzującym jeśli chcemy uzyskać jakiś odmienny odcień. Można także tego rodzaju blaty impregnować olejem roślinnym lub woskiem. Blat drewniany ma naturalny wygląd, jest ciepły w dotyku oraz można go wielokrotnie odnawiać poprzez szlifowanie papierem ściernym i ponowne malowanie. Nie jest jednak odporny na zarysowania i wysoką temperaturę. (ceny 300 – 1.000 zł).
Blat z naturalnego kamienia, czyli blaty z granitu lub marmuru - ziarniste, z żyłkami albo jednolite. Są efektowne, odporne na wysoką temperaturę (można stawiać gorące naczynia) i zadrapania, ale zimne w dotyku. Ponieważ są ciężkie, konieczne jest wzmocnienie konstrukcji szafek. Łatwiej utrzymać w czystości blaty granitowe, nie powstają na nich trwałe plamy, a do mycia można używać kuchennych detergentów. Blaty z marmuru trzeba impregnować, bo łatwo je trwale zaplamić. Do ich mycia powinno się używać specjalnych preparatów albo tylko lekko wilgotnej ściereczki. Blaty kamienne mają zwykle 3 cm grubości. Są dostępne wyłącznie na zamówienie.
Blat z konglomeratu imituje naturalny kamień. Robi się go ze zmielonego marmuru lub granitu łączonego z żywicą poliestrową i barwnikami. Najtrwalszy i łatwy do utrzymania w czystości jest konglomerat granitowy. Marmurowy wymaga impregnowania specjalnymi środkami przeznaczonymi do pielęgnacji naturalnego marmuru, a z czasem ściera się i traci połysk.
Blaty kompozytowe, wykonane są z mieszanek minerałów tzw. naturalnych żywic epoksydowo - akrylowych. Istnieje możliwość łączenia różnych kolorów i uzyskiwania dowolnych kształtów. Są coraz częściej stosowane ze względu na trwałość. Jednak są bardzo drogie, za metr zapłacimy: corian od 1650 zł/ m2, kerrock od 1300 zł/ m.b.
Jego trwałość przejawia się tym iż po kilkuletnim użytkowaniu nie widać intensywnego użytkowania. Łatwe w utrzymaniu czystości i nie wymagają żadnej konserwacji.
Przyjemne w dotyku, nagrzewają się do temperatury otoczenia.
Blaty ceramiczne są coraz bardziej popularne. Na blaty kuchenne najbardziej odpowiednim materiałem jest gres lub terakota. najlepsze, bo odporne na wysoką temperaturę i zaplamienia, są gres i terakota. Dzięki bogatej kolorystyce i różnorodności wzorów zapewnią kuchni niepowtarzalny wygląd. Nakleja się je na wodoodporną płytę wiórową lub sklejkę, używając elastycznego kleju do glazury. Trudne do utrzymania w czystości szczeliny między płytkami najlepiej wypełnić masą epoksydową - jest dość droga, ale daje spoinę szczelną, trwałą i łatwą do czyszczenia. Jeśli zdecydujemy się na zwykłą masę cementową, spoinę należy zaimpregnować emulsją uszczelniającą.
Blat szklany najlepiej prezentuje się w kuchniach nowoczesnych. Blaty robi się (tylko na zamówienie) ze szkła tzw. laminowanego. Składa się ono z kilku warstw połączonych specjalną folią lub żywicą. Wierzchnia warstwa jest ze szkła hartowanego odpornego na uszkodzenia mechaniczne i szok termiczny. Jest to tzw. szkło bezpieczne - w razie stłuczenia nie rozpada się na kawałki. Szkło może być bezbarwne lub kolorowe, przezroczyste, matowe bądź ozdobione wzorem. Grubość tafli (najczęściej od 8 do 25 mm) dobiera się zależnie od szerokości blatu i konstrukcji szafek.
Blat ze stali, tu najczęściej używa się stali nierdzewnej gładkiej, polerowanej albo matowej lub ryflowanej, czyli o nierównej powierzchni. Blachą grubości 1 mm obija się wodoodporną płytę wiórową. Blaty stalowe są odporne na uderzenia i wysoką temperaturę. Najłatwiej utrzymać w czystości blaty wykończone blachą matową. Na polerowanej widać każdą kroplę wody, tłuszczu oraz odciski palców. Kuchenne zabrudzenia są najmniej widoczne na blasze ryflowanej. Blaty stalowe są dostępne tylko na zamówienie.
Blat laminowany, to płyta wiórowa laminowana - jest zrobiona z wiórów drewnianych, papieru, żywic syntetycznych, utwardzona w wysokiej temperaturze i pokryta laminatem matowym, półmatowym lub błyszczącym, gładkim albo fakturowanym. Może mieć różne kolory, nadrukowany wzór do złudzenia przypominający drewno, kamień, płytki ceramiczne, metal. Jest odporna na zabrudzenia i wysoką temperaturę (nie zaszkodzi jej postawiony na chwilę gorący garnek). Łatwo ją jednak zarysować nożem. Jeśli między warstwy płyty dostanie się woda, blat się spaczy, dlatego jej krawędzie trzeba bardzo dokładnie zabezpieczyć specjalnymi listwami bądź uszczelkami. W zależności od sposobu wykończenia blat może mieć zaokrągloną krawędź (postforming) lub prostą, osłoniętą paskiem laminatu, drewnianą czy aluminiową listwą (softforming). Zalety laminatu: łatwy w utrzymaniu czystości, odporny na działanie promieni słonecznych, oraz temperaturę stawianych naczyń wyjętych prosto z piekarnika o temp. 180 stopni, kolejnym ważnym argumentem jest przystępna cena od 40 zł/m.b. blatu o szerokości 60 cm. Do wad zaliczamy z kolei łatwość w zarysowaniu podczas krojenia bez deski. W miejscach łączenia jest mało odporny na wodę i należy te miejsca zabezpieczyć silikonem.
Pozdrawiam,
IM SztukaWnętrz